Hudpleie under kreftbehandling

I denne saken har vi mottatt informasjon av La Roche-Posay om deres arbeid og fått tilgang på deres eksperter, både eksterne og interne. Dette for å sikre at informasjonen vi kommuniserer er basert på innsikt og fakta.

Stadig flere overlever sin kreftdiagnose. Heldigvis. Allikevel er det lite fokus på, og informasjon om, hvordan kreftbehandling kan gi bivirkninger som påvirker hud, hår og negler. Det finnes også dem som må legge inn pauser, eller ta ned tempoet på behandlingen for kreft fordi bivirkningene på huden er så kraftige. Kreft er ikke nødvendigvis en “slutt”, men en markant endring i livet for alle som får diagnosen.

I det nordiske helsesystemet er vi heldig som blir ivaretatt i et behandlingsløp når diagnosen er stilt, men fokuset er på behandling av selve sykdommen. Bivirkninger og oppfølging i etterkant er et nytt fokus. Dessverre rekker ikke kapasiteten til helsesystemet over alt og det er her merkevarer som La Roche-Posay kommer inn i bildet.

Initiativet ligger mange år tilbake i tid for La Roche-Posay og oppsto som et behov fra pasienter. La Roche-Posay kommer fra den lille byen med samme navn i Frankrike. En by med et helt spesielt kildevann, som er sentralt i alle formler fra merket. Kildevannet inneholder en kombinasjon av mineraler, som demper irritasjon og bidrar til å styrke huden, samt en høy konsentrasjon av selenium, en antioksidant, som også bidrar til å dempe inflammasjon i huden.

Kildevannet brukes aktivt ved behandlingssenteret til La Roche-Posay, som åpnet dørene i 1905 og siden har behandlet tusenvis av pasienter. Senteret behandler nå rundt 8000 pasienter i året. Oppfølgingen av pasienter gir unik innsikt i hudtilstander og bivirkninger som påvirker huden. Nesten halvparten av pasientene ved senteret har overlevd en kreftdiagnose, men trenger behandling for bivirkninger. Over tid ble La Roche-Posay behandlingssenter en populær anbefaling fra leger med pasienter under kreftbehandling. Dette førte til at man ønsket å formalisere behandlingsprotokoller og gjøre dem bredere tilgjengelig, slik at flere pasienter får nytte av dem.

For mange vil en kreftdiagnose være første møte med en hudpleierutine. Det er derfor viktig å understreke fordelene og hvilken rolle jevnlig bruk av hudpleie kan spille for å motvirke, redusere og lindre bivirkninger. Å nå pasienter, pårørende og spesielt onkologisykepleier er viktig, fordi de gjerne følger pasienten både før, under og etter behandling.

En enkel rutine

NECOM (The Nordic European Cutaneous Oncology Management) er et prosjekt med mål om å forbedre kreftpasienters livskvalitet, ved å tilby råd og veiledning for å motvirke og lindre bivirkninger som påvirker huden. Prosjektet er initiert av La Roche-Posay ved hjelp av Canadian Skin Management in Oncology Group (CaSMO). 

De bruker innsikt i hvordan kreftbehandling påvirker huden for å bygge en hudpleierutine. Rutinen legger vekt på hygiene, fukt, solbeskyttelse og produkter som kan kamuflere eventuelle hudtilstander som oppstår på grunn av behandling. 

Den daglige hudpleierutinen som er anbefalt for kreftpasienter i forkant av, under og etter behandling er:

  • Rens huden med mild rens

  • Tilfør og ivareta fuktighet med fuktighetskrem

  • Beskytt huden med solkrem

  • Smør huden på kroppen med fuktighetskrem

Det er generelt anbefalt å unngå å bruke produkter med lav pH eller sterke aktive ingredienser, ettersom hudbarrieren ofte er svekket under behandling. 

La Roche-Posay har, for å gjøre det enklere for denne gruppen, markert de produktene i sortiment som er spesielt egnet for kreftpasienter. Man ser dette ved at forpakningen er markert med en hvit sløyfe mot blå bakgrunn og en tekst som informerer om at produktet egner seg for pasienter under kreftbehandling. Disse produktene har milde formler, som passer alle hudtyper og beskytter huden. De understreker dog at det viktigste ikke er at nettopp disse produktene brukes, men at det er viktig å ha en rutine med produkter.

Hudpleie kan, i tillegg til å ha en funksjon for huden, ha en funksjon for mental helse. En rutine kan være et lysbetont øyeblikk med selvpleie, som gir energi eller ro. Man vet også at det å ta på egen hud, eller å få ønsket berøring av andre, bidrar til positive følelser og kan spille en stor rolle for å ikke føle seg isolert og ensom.


Markedsføring som gir tilbake

En studie har sett spesielt på følgende produkter fra La Roche-Posay: Thermal Water,  Lipikar Cleansing Oil, Lipikar Balm, Cicaplast Baume B5 og Anthelios SPF50+ Smooth Lotion. Det var i studien anbefalt å bruke produktene 1-2 ganger daglig. Resultatet viste at påføring av produktene ikke hadde negativ effekt på behandlingen, at produktene ble tålt godt av pasientene og bidro til at de hadde færre bivirkninger av behandlingen. De som var “tunge” brukere av produktene,og påførte krem flere ganger om dagen hadde bedre resultat enn de som påførte sjeldnere. 

Om vi kan bidra til å sette fokus på lindring av bivirkninger for disse pasientene, så bidrar vi til viktig arbeid. Det handler ikke om at du må bruke La Roche-Posay. Det handler om opplysningsarbeid, slik at folk forstår verdien av hudpleie. Men igjen, om vi ikke tjener penger som merkevare, så kan vi heller ikke investere i det arbeidet vi gjør. Vi ønsker å gi tilbake og synes denne modellen, selv om det er en del av en marketingmiks, gir mer både til oss som jobber med merket og de som er involvert”, sier Anne Nordestgaard, Nordic Medical Director.

I Norge støtter La Roce-Posay også, blant andre merker, initiativet “Look Good, Feel Better”, som bidrar med produkter og personell til opplæring. Gruppen jobber med hvordan man kan bruke hudpleie og sminke for å føle seg mer som seg selv, ved å f.eks tegne på hår og skjule tegn på sykdommen. 


Ulik kreftbehandling og bivirkninger

De fire mest vanlige kreftdiagnosene i Norden i 2020 var lunge, bryst, prostata, kolorektal (kreft i tykktarmen eller endetarmen) og hudkreft, disse utgjør nesten halvparten av alle krefttilfellene. Overlevelsesraten etter 5 år er på 69% i Norge. Det er derfor flere og flere som lever med kreft og kreftbehandling over tid. Med alt det innebærer av bivirkninger og mental belastning, som kan være både ensomt og frustrerende for den det gjelder, og de rundt.

Kreft kan påvirke helsen på flere synlige, og usynlige måter. Uavhengig av hvilken krefttype man har kan man oppleve å miste kontroll på kroppens funksjonalitet og utseende, som kan påvirke selvfølelsen i stor grad. Bieffektene av behandling kan også påvirke hvordan man opplever kreftbehandlingen og hvor fornøyd man er med den og oppfølgingen.

Behandlingens påvirkning på huden er ikke alltid like godt kommunisert, selv om dette kan påvirke selve behandlingen og livskvaliteten til pasienten. Det finnes pasienter som trapper ned behandlingen for kreft, fordi belastningen av bivirkningene på huden blir for stor.

Hvilke bivirkninger man eventuelt får avhenger selvfølgelig av den behandlingen man mottar. Det kan variere mellom tørr og sensitiv hud, kløe, mer sensitivitet for solen, pigmentering og at man blir mer utsatt for infeksjoner, til at huden får mer alvorlige bivirkninger.

Bivirkningene som er typisk ved strålebehandling:

Flassing, rødme i huden, nedbrytning av cellevev, nekrose (celle- og vevsdød), mer solsensitiv hud, samt sårdannelse, med mer.

Bivirkningene som er typisk ved cellegift og ulike medisiner:

Håravfall, misfarging og endring i tykkelse på negler, mer solsensitiv hud, sår, med mer. Pasienter kan også oppleve hyperpigmentering som følge av behandlingen, dette kan være midlertidig, men noen opplever også at pigmenteringen er permanent. 

Bivirkningene som er typisk ved målrettede behandlinger/legemidler:

Utbrudd som ligner akne, uønsket hårvekst, håravfall, utbrudd som ligner keratosis pilars (kylllinghud/nupper), mer ømfintlig og sensitiv hud, betennelse rundt neglen, utslett, med mer.

Bivirkningene som er typisk ved immunterapi:

Utslett, kløe, eksem, psoriasis, sår, pigmentfrie (hvite) flekker i huden, blemmer, aknelignende utbrudd, inflammasjon, rosacea, mer ømfintlig og sensitiv hud, mer solsensitiv hud, håravfall, misfarging og endring i tykkelse på negler, med mer. 

Bivirkningene som er typisk ved hormonterapi:

Håravfall (alopecia), rødme i huden, tørre og tynne slimhinner i skjeden.

Potensielt livreddende informasjon

Ved en diagnose endrer livet seg drastisk og det å ikke føle seg alene er viktig. Samtaleterapi, støtte fra familie og venner, samt god oppfølging fra behandler er viktig. La Roche-Posay, i samarbeid med MASCC (Multinational Association of Supportive Care in Cancer) og UICC (The Union for International Cancer Control) har laget en guide til hvordan man kan ivaretas ved en kreftdiadnose. Man kan få tips tilpasset enten man er pårørende eller pasient, her.

For NECOM er det spesielt viktig å formidle informasjon om hudpleie til onkologisykepleiere, som ofte er dem som følger opp pasienten før, under og etter behandling. I tillegg er det viktig å nå leger, farmasøyter, fagfolk på feltet, samt pasienter og pårørende. 

NECOM har til nå publisert 3 artikler fra prosjektet og flere er under arbeid. For fagfolk kan disse være nyttige kilder (alle artikler lenket nedenfor).

Forrige
Forrige

Hva skjer hos en hudpleier?

Neste
Neste

Et fjesapotek for alle hudkriser