Er leppepomaden din farlig?
Helt Krem svarer.
Vi er ikke hudleger eller kjemikere, men leser oss opp på artikler, forskning og ingredienser, som danner et grunnlag for det vi uttaler oss om, og skriver.
Vi fikk en mail av en følger, som bekymret seg for leppeprodukter etter å ha lest en artikkel på Costume.no. Vi prøver å nyansere det hele med litt mer fakta i denne teksten.
I leppeprodukter som leppestift, leppepomade, eller leppebalms finnes det voks, oljer og andre okklusive (ingredienser som skal stenge vann i huden), som skal sørge for å holde leppene fuktet og myke. De siste årene er det dukket opp stadig mer skremselspropaganda. Noen ganger er slik informasjon ment som velmenende råd, andre ganger (flest ganger?) er det aggressiv markedsføring for å skremme forbruker fra ett produkt, til fordel for et annet.
Denne tematikken rundt leppeprodukter har dukket opp oftere og oftere i de siste årene.
Det er riktig at det er lettere for oss forbrukere å “ta ned risiko” ved å ta gode valg med hudpleie og sminke, fordi vi har mer kontroll på valg og innhold her, enn når det kommer til mat og matemballasje. Allikevel skal det litt til før produkter vi smører på huden absorberes inn i dypere hudlag og blodet. Når man påfører produkter på leppene er det dog noe risiko for at man kan svelge noe av produktet.
Bekymringene rundt mineralolje tilskrives potensiale for at ingrediensen akkumuleres i kroppen og kan gjøre skade. “Potensiale” og “kan” er viktig, for det trengs langt mer forskning på området for å vite om, og eventuelt hvordan, den påvirker oss.. "Ved daglig bruk av leppepomade spiser du i gjennomsnitt fire leppepomader per år”, er et utsagn hentet fra artikkelen som har hverken referanser eller datagrunnlag i teksten. For oss virker dette som et utsagn som er ment å skremme, uten kontekst. Dette er slik man får overskrifter i media, høster mye klikk og skremmer forbruker. Det mener vi er skadelig. Det skaper usikkerhet og angst hos forbruker, som allerede skal ta tusenvis av valg hver uke, som skal være bra for seg og sine. Slike bekymringer og angst er også helseskadelig og kan skape unødig stress.
Ingredienser i hudpleie er regulert
Ingrediensen det er snakk om er strengt regulert i Europa (og dermed Norge) og må ha høy grad av renhet, som betyr at man i mindre grad er utsatt for Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons (MOAH), som er nevnt som mest problematisk. Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons (MOAH) knyttes til kreft, Mineral Oil Saturated Hydrocarbons (MOSH) ser ut til å akkumulere i kroppen, men det er ikke funnet noen følger av dette.
Alt i alt er det viktig å understreke at det er svært begrenset hva vi får i oss, og at disse ingrediensene ikke er farlig å bruke på huden. Det man ønsker mer data på er om hyppig bruk av mineralolje på lepper har potensiale til å øke risikoen for å svelge noe av produktet og om det å svelge mineralolje har helsemessige følger for oss.
Man finner mineralolje på ingredienslisten som:
Mineral oil
Paraffinium liquidum
Petrolatum
Paraffin
Paraffin wax
Petrolatum
Cerecin
Ozokerite
Microcrystalline wax
Synthetic wax
Hydrogenated microcrystalline cera
Det er viktig å nevne at grunnen til at vi mennesker får kreft, eller andre sykdommer, er sammensatt. Ofte er det en kombinasjon av gener, livsstil og hva man blir eksponert for av forurensing og lignende. Alkohol, diett, UV-stråler, infeksjoner og inflammasjon kan bidra til økt risiko. En av de største risikofaktorene: alder. Vi lever lengre og derfor får flere kreft.
Hudpleie topper ikke risiko-listen
Hudpleie eller leppeprodukter er sannsynligvis ganske langt ned på lista over hva som bidrar til eventuelle sykdommer eller helseplager. Man skal få i seg ganske store konsentrasjoner før det har potensiale til å gi skade. SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) og Mattilsynet setter grenser for konsentrasjon av ingredienser, for å sørge for at produkter på markedet er trygge for forbrukere. Det er derfor ikke noe man skal, eller bør bruke alt for mye tid på å “angre på” mht. hva man har gjort tidligere. Vi blir alle stadig klokere på hva som er bra for oss og de fleste av oss gjør valg som minimerer risiko. Samtidig er livet til for å leves. Livsglede og redusere stress er viktig.
Vår konklusjon i dette tilfellet er derfor at man tar et informert valg ut fra den informasjonen man har. Vår oppfatning er at leppeprodukter med mineralolje ikke er en utløsende faktor, eller stor risiko, når det kommer til helse. Grunnen til at mineralolje brukes i leppeprodukter er fordi det er den absolutt beste ingrediensen for å motvirke vanntap fra huden. Det er en veldig effektiv ingrediens. Derfor: bruk den når du trenger den.
Nå har jo også vaselin, som inneholder kun petrolatum, vært brukt siden lansering i 1870, uten at det er påvist noen sammenheng mellom hyppig bruk av denne og helseskade eller kreft.
Å la barn bruke en leppepomade med mineralolje noen ganger på vinteren er ikke farlig. Når det gjelder daglig bruk, så kan man, om man ønsker, bruke produkter med andre ingredienser, som oljer og voks, som også vil bidra til å holde fukt i huden og dermed kunne lindre tørre lepper.
Noen gode leppepomader uten mineralolje er:
La Roche-Posay Cicaplast Lips
Eucerin Aquaphor SOS Lip Repair
The Inkey List Tripeptide Plumping Lip Balm
The Ordinary Squalane + Amino Acids Lip Balm
På generell basis er det ingen merkevarer som i all hemmelighet prøver å ta livet av forbrukere med giftige kjemikalier. Det er dårlig for business. Men de fleste merkevarer ønsker å selge varer. Vår stemme vil alltid gå til de merkene som snakker om sine produkts kvaliteter, istedenfor å snakke ned andre merker eller bruke skremselspropaganda.
-
INGREDIENS
- 21. okt. 2024 “Microneedeling på flaske”. Alt om spikler i hudpleie. Hva er det, og er det trygt?
- 14. okt. 2024 Er leppepomaden din farlig?
- 6. juni 2024 Solkrem til hele familien
- 23. mars 2024 Retinol for viderekommende
- 17. okt. 2023 Aktiv ingrediens for tørr hud
- 23. sep. 2023 En effektiv vei til jevn, glødende hud
- 19. sep. 2023 Sneglesekret er en multitasker for alle hudtyper
- 17. feb. 2023 Dette kan være din nye favorittingrediens
- 2. des. 2022 De nye trendingrediensene
- 18. nov. 2022 En guide til multitasker niacinamide (Vitamin B3)
- 23. okt. 2022 Slik finner du din BHA (salicylic acid) match
- 29. mai 2022 Din guide til riktig C-vitamin serum
- 26. okt. 2021 Et koordinert angrep på pigmentering
- 7. sep. 2021 Den nye superingrediensen du bør vite om
- 16. juni 2021 En guide til C-vitamin for ulike hudtyper
- 10. mars 2021 Den nye hudpleietrenden, Pre-,pro- og postbiotika.
- 2. mars 2021 Den beste måten å bruke hyaluronsyre på
- 4. sep. 2020 Cannabis (CBD) i skjønnhetsprodukter.
- 3. sep. 2020 Mer i vater med magnesium?
- 2. sep. 2020 Er naturlige ingredienser bedre enn syntetiske?
- 1. sep. 2020 Trendingrediensen bakuchiol
- 23. aug. 2020 Kollagen. Skal, skal ikke?
- 23. mars 2020 Vann på ingredienslista
- 19. juni 2019 Hva er aktive ingredienser?