Retinol for viderekommende
Du er av dem som fikser en retinolrutine og er på leting etter litt mer krutt i retinolen. Da er det på tide å gjøre litt research. Retinol får nemlig restriksjoner, som vil kunne sees i hyllene fra rundt 2025. Da vil man ikke lengre få tak i retinol på 1% i Norge.
Det vil fortsatt være mulig å få tak i retinol i høyere konsentrasjon utenfor EU. Restriksjonene er satt etter “føre var”-prinsipp. Kanskje litt i overkant forsiktig tenker Helt Krem. Allikevel kan dette komme godt med når vi ser at stadig yngre forbrukere går for retinol (noe som overhode ikke er nødvendig). Start med retinol sent i 20-årene eller starten av 30-årene. Det holder lenge.
Den endelige bestemmelsen rundt restriksjonen av retinol (samt retinyl palmitate og retinyl acetate, men de er så svake at vi ikke bruker tid på dem her), er ventet i løpet av våren 2024. Da har produsenter/leverandører 18 måneder på å sørge for korrekt konsentrasjon for alle nye produkter som skal lanseres, mens de har 36 måneder på å trekke eksisterende produkter fra markedet (med for høy konsentrasjon) og eventuelt reformulere dem.
Vi spår at produkter over 0,3% hovedsakelig trekkes fra markedet og at det vil komme nye formler, sannsynligvis med overvekt av retinal som erstatning for retinol. Retinal, såvidt vi finner data på, er tillatt i opptil 0,1%, litt avhengig av formel.
Retinal er sterkere enn retinol. En retinoids effektivitet bestemmes av antall trinn kroppen bruker på å omdanne den til retinsyre.
Retinol esters blir til → retinol som blir til → retinal/retinaldehyd som blir til → retinsyre.
Høyere konsentrasjon er ikke nødvendigvis bedre
Man må absolutt ikke øke konsentrasjonen på retinolen. Ofte kan retinol bli irriterende når man øker konsentrasjonen. Hudbarrieren kan bli svekket og retinolen vil ikke ha ønsket effekt. Da er det bedre å bruke en retinol med lavere konsentrasjon. Å bruke retinol jevnlig er det som gir resultater, ikke nødvendigvis høyere konsentrasjon. Unntaket er om man har akne. Da vil man gjerne gå for en høyere konsentrasjon, for å få bukt med problemet. Ofte er det beste alternativet her å få en resept med A-vitamin/retinsyre fra hudlege eller lege.
Retinol har en gul farge, derfor vil de fleste produkter med retinol ha en gulaktig farge.
Skinceuticals 1% retinol inneholder 1% retinol, samt ceramider og fettsyrer som styrker hudbarrieren, samt beroligende ingredienser som bisabolol. Formelen er kremet og enkel å smøre ut. Produktet kommer i 3 ulike styrker og man kan jobbe opp toleransen med 0,3% og 0,5% retinol.
Dermaceutic Activ Retinol 1% inneholder 1% retinol, samt 1% ceramider, Zinc PCA, allantoin, panthenol, phospholipids, som alle er ingredienser som tilfører fukt og styrker hudbarrieren. Det finnes en utgave av produktet med 0,5% som er et greit sted å begynne for å bygge opp toleransen for denne. Formelen er kremet og enkel å smøre ut.
Medik8 Crystal Retinal 10 sparker fra seg. Her er det 0,1% retinal. Retinal er sterkere enn retinol og virker raskere. Det er i tillegg mindre risiko for bivirkninger, alt ettersom. For her skal man gå sakte frem, eventuelt tåle sterke produkter godt, for å unngå alt av bivirkninger. Man kan kjøpe Crystal Retinal i ulik konsentrasjon, fra Crystal Retinal 1 til 10. Crystal Retinal 1 inneholder 0,01% retinal, konsentrasjonen øker ettersom man jobber seg opp mot Crystal Retinal 10. Formelen inneholder også derivat av C-vitamin, som kan bidra til å stimulere kollagenproduksjonen og gi glød, samt glycerin, squalane og hyaluronsyre for å tilføre fukt til huden. Formelen er lett kremet og enkel å smøre ut.
Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment inneholder 1% retinol i tillegg til antioksidanter, derivat av C-vitamin, lakrisrot, som skal bidra til å jevne ut hudtonen, samt ceramider og beroligende ingredienser som skal tilføre fukt og styrke hudbarrieren. Formelen har en lett kremet tekstur som er enkel å smøre inn.
En rutine med retinol
Med en kraftig retinol i rutinen er det viktig å bruke næringsgivende, fuktende og beskyttende produkter, for å motvirke og redusere eventuelle bivirkninger.
En god rutine med (sterk) retinol, kan se slik ut:
Rens huden
Tørk huden
Påfør en ert med retinol på tørr hud
Vent til retinolproduktet har trukket inn i huden
Påfør et fuktighetsgivende serum med niacinamide, som kan redusere bivirkninger
Påfør en god fuktighetskrem
Husk å bruk solkrem, helst SPF 50, på dagen. Hver dag, uansett vær.
Niacinamide kan godt brukes i kombinasjon med retinol. Dette er noen av våre favoritter, alle med en konsentrasjon på rundt 5% niacinamide:
En god fuktighetskrem som både tilfører fukt og passer ekstra godt på hudbarrieren er essensielt når man bruker retinol. Dette er ikke nødvendigvis kremer man bruker hver kveld, men som styrkende kremer de kveldene man bruker retinol, eller huden trenger ekstra beskyttelse.
For hud som tåler alt
Om man ønsker å utfordre hudbarrieren ytterligere, så kan man det. Da beveger man seg ut på virkelig dypt vann, så her er det viktig å bare stikke tåa nedi. Vi snakker om å legge til AHA i samme rutine som retinol. Fordelen er at retinolen blir mer effektiv og at de begge er ingredienser som jobber med cellefornyelse, jevnere hudtone, linjer og rynker, samt kviser og kvisearr.
Den beste måten å gjære dette på er å bruke en toner med AHA. Den brukes etter rens ,og man lar huden tørke helt, før man påfører retinol.
Her er tonere som kan brukes til formålet:
For å oppsummere: høyere konsentrasjon er ikke nødvendigvis bedre. Produktene i denne saken er ment for dem som har brukt retinol en stund og kjenner til hvordan huden har det med denne ingrediensen.
Det er heller ingen skam å snu/trappe ned til en svakere konsentrasjon. Ønsker man det har vi samlet noen gode produkter og tips her. Man får fortsatt alle fordeler av ingrediensen i en lavere konsentrasjon. Felles for retinol, uavhengig av konsentrasjon er at den skal brukes jevnlig, helst mellom 3 - 5 ganger i uken.
-
INGREDIENS
- 21. okt. 2024 “Microneedeling på flaske”. Alt om spikler i hudpleie. Hva er det, og er det trygt?
- 14. okt. 2024 Er leppepomaden din farlig?
- 6. juni 2024 Solkrem til hele familien
- 23. mars 2024 Retinol for viderekommende
- 17. okt. 2023 Aktiv ingrediens for tørr hud
- 23. sep. 2023 En effektiv vei til jevn, glødende hud
- 19. sep. 2023 Sneglesekret er en multitasker for alle hudtyper
- 17. feb. 2023 Dette kan være din nye favorittingrediens
- 2. des. 2022 De nye trendingrediensene
- 18. nov. 2022 En guide til multitasker niacinamide (Vitamin B3)
- 23. okt. 2022 Slik finner du din BHA (salicylic acid) match
- 29. mai 2022 Din guide til riktig C-vitamin serum
- 26. okt. 2021 Et koordinert angrep på pigmentering
- 7. sep. 2021 Den nye superingrediensen du bør vite om
- 16. juni 2021 En guide til C-vitamin for ulike hudtyper
- 10. mars 2021 Den nye hudpleietrenden, Pre-,pro- og postbiotika.
- 2. mars 2021 Den beste måten å bruke hyaluronsyre på
- 4. sep. 2020 Cannabis (CBD) i skjønnhetsprodukter.
- 3. sep. 2020 Mer i vater med magnesium?
- 2. sep. 2020 Er naturlige ingredienser bedre enn syntetiske?
- 1. sep. 2020 Trendingrediensen bakuchiol
- 23. aug. 2020 Kollagen. Skal, skal ikke?
- 23. mars 2020 Vann på ingredienslista
- 19. juni 2019 Hva er aktive ingredienser?