Vann på ingredienslista

heltkrem_KarolinaGrabowska

På ingredienslisten står alltid den ingrediensen det er mest av i formelen først på listen, deretter følger de andre ingrediensene i henhold til hvor mye det er av dem i produktet. Vann er ofte en av de første ingrediensene på lista, hvorfor?

Produkter består av formler, som består av en rekke ingredienser. De finnes i ulik mengde og med ulik funksjon i formelen. Vann er en av de ingrediensene som bidrar med flere egenskaper. Den gjør produktet enklere å smøre ut, bidrar til at huden absorberer produktet bedre, og sørger for mange forskjellige ingrediens-alternativ i en formulering. De fleste kremer består av en olje- og vann-emulsjon (emulsjon betyr en blanding av to stoffer som vanligvis ikke går sammen). Hovedsakelig er ingrediensene i en formel enten vann-løselig (hydrofile ingredienser), eller olje-løselig (lipofile (fettelskende) ingredienser) og blandes ut i olje eller vann, før formelen blir en emulsjon; blanding av alle ingrediensene.

Når man har laget en emulsjon kan den være tykk eller tynn, avhengig av hvor mye olje eller vann som finnes i formelen. Vann gjør den tynnere, olje gjør den tykkere. Vann, og andre ingredienser som glycerin, hyaluronsyre og niacinamide, trekker ned i de øverste hudlagene og sørger for at huden får fuktighet. Oljene i en krem-formel vil legge seg som et beskyttende lag, og sørge for at huden ikke mister denne fuktigheten. Vann er en hygroskopisk ingrediens, som sørger for å dra vann inn i huden, og oljer er en okklusiv ingrediens, som sørger for at huden ikke taper fuktighet (TEWL - Trans Epidermal Water Loss) til luften rundt oss. Huden trenger både hygroskopiske og okklusive ingredienser, uavhengig av hudtype, for å opprettholde en sunn hudbarriere.

Man har sett tendenser til en trend mot vannfri produkter. Dette er nok mest gimmick, men noen hevder også det er for å unngå unødig vannforbruk. At selve produktet ikke inneholder vann sier derimot ingenting om hva slags mengder vann som er brukt i produksjon av formel, forpakning og emballasje. Et vannfritt produkt må fylles med noe, fordi ingrediensene må løses opp i noe. Vann er mer bærekraftig enn en hel del andre ingredienser som må dyrkes, og vannes, for å kunne brukes i produkter. Andre alternativ er ikke nødvendigvis mer bærekraftige. Les deg derfor opp på produktet for å sikre at det ikke kun er markedsføring, men at det aktuelle merket er åpne om hvordan de bruker vann i hele livssyklusen til produktet.

Vann er mer bærekraftig enn en hel del andre ingredienser som må dyrkes, og vannes, for å kunne brukes i produkter.

Oljer, vannløse produkter eller produkter med veldig lav, eller veldig høy pH-verdi, behøver ikke nødvendigvis konserveringsmidler, men med vann på ingredienslisten er det nødt til å være en konserverende ingrediens i produktet. Dette for å unngå bakterievekst og mugg som kan føre til alvorlige allergiske reaksjoner og infeksjoner.

Det finnes forskjellige typer konserveringsmiddel, som for eksempel:

  • Parabener. Metylparaben og etylparaben er mest vanlig, men propylparaben og butylparaben brukes også. Effektiv i lave doser (er blitt testet på hud opptil konsentrasjoner på 25%, og ble godt tolerert, men finnes primært i konsentrasjoner fra 0,01% til 0,3% i produkter), fører sjelden til allergiske reaksjoner, SCCS (Europakommisjonens Scientific Committee on Consumer Safety) har konkludert med at det ikke finnes sammenheng mellom parabener og økt risiko for å utvikle kreft. Dette ble bekreftet i denne norske studien.

  • Fenolderivater som fenoksyetanol (se etter phenoxyethanol på ingredienslisten). Finnes i grønn te, men lages syntetisk for bruk i kosmetikk, er effektiv i lave konsentrasjoner, kan utløse allergi.

  • Etylheksylglyserin (se etter Ethylhexylglycerin på ingredienslisten). Finnes i vegetabilsk olje, men lages syntetisk for bruk i kosmetikk. Sees ofte sammen med phenoxyethanol på ingredienslisten, fordi den øker effektiviteten til dette konserveringsmiddelet.

  • Formaldehyddonorer som DMDM hydantoin, imidazolidinylurea, glutaraldehyd. Effektiv mot bakterier. Finnes naturlig i frukt og grønnsaker, men er dødelig i høye, konsentrerte doser. Denne ingrediensen er omdiskutert, og en ingrediens det kan være greit å være obs på.

  • Methylisothiazolinone (MI). En syntetisk ingrediens som er effektiv i lave konsentrasjoner. NB: når parabener fikk hard medfart i media erstattet mange produsenter parabener med Methylisothiazolinone (MI). Det har deretter vist seg at denne ingrediensen er en sterk allergen, og den ble kåret til «allergen of the Year» i 2013 av American Contact Dermatitis Society. Det har vist seg at parabener i langt mindre grad fører til allergi, enn mange av alternativene de ble erstattet med.

  • Dehydroacetic acid (Sodium dehydroacetate). Er en ingrediens fra naturen, effektiv i lave konsentrasjoner, hovedsakelig mot sopp-dannelse.

  • Alkohol som ethanol og alcohol denat. Har flere funksjoner, kan bidra til at produktet absorberer bedre, gir lettere formler, er antimikrobiell, men kan sjelden brukes alene som eneste konserveringsmiddel, fordi man trenger høy %-andel i en formel for å ha sterke antemikrobielle egenskaper.

  • Naturlige konserveringsmidler som sodium benzoate, salicylic acid, sorbic acid, lactic acid, citric acid og benzoic acid. Må brukes i høyere doser for å ha effekt, finnes naturlig, men lages ofte syntetisk for bruk i hudpleie, trenger ofte en pH under 5.5, hvilket kan påvirke resten av formelen og ingrediensene i den.

    Mange kan ha hatt dårlige opplevelser med vanlige produkter, og ønsker å prøve produkter med mer naturlig profil. Om man allerede har et svekket immunforsvar, eller er disponert for allergiske reaksjoner, bør man teste produktene før bruk.

  • Eteriske oljer som tea tree, neem oil og rosemary kan brukes som konserveringsmiddel, men er også forbundet med hudallergi og solskader, og man trenger derfor mer forsking rundt dette for å kunne si mer om sikkerheten av disse ingrediensene som konserveringsmidler. 

    I naturlige formler kan det være, avhengig av renhetsgraden på ingrediensene, flere biotilgjengelige stoffer som er god mat for bakterier. Det er derfor ekstra viktig at produkter med mange ingredienser hentet fra naturen har gode, konserverende ingredienser for å forhindre sopp- og bakterievekst.

For å konkludere; vann er en helt vanlig ingrediens på ingredienslisten, og ofte nødvendig, for å få en god tekstur på produktet. Vann bidrar også til at produktet har bedre tekstur, og er enklere å smøre ut. Vann som brukes i produkter er renset og avionisert (nesten alle mineralionene i vannet er fjernet) slik at produktet holder seg stabil over tid.


Forrige
Forrige

Kollagen. Skal, skal ikke?

Neste
Neste

Hva er aktive ingredienser?