Kollagen. Skal, skal ikke?
Kollagen er en av de proteinene vi har mest av i kroppen, men produksjonen av kollagen i kroppen røyner på allerede fra fylte 20 år. Derfor er kollagen blitt stor industri. Kollagenpulver, tabletter, andre typer kosttilskudd, og kremer basert på kollagen markedsføres heftig og hevder ofte å ha flere dokumenterte fordeler. Er det verdt pengene?
Kollagen er en av de proteinene som det finnes mest av, 25 - 30% av alle proteiner i kroppen vår. Jo mer kollagen vi har, jo mer fast, fyldig og sterk vil huden vår være. Det meste av kollagenet blir dannet og ligger i lærhuden (dermis), som er det nest ytterste hudlaget vårt. Det ytterste er overhuden (epidermis). Dessverre, ettersom vi blir eldre, avtar mengden kollagen som produseres i kroppen, og det vi allerede har brytes ned. Det, i kombinasjon med UV-eksponering, alkohol, røyking og generell aldring, bidrar til at vi får flere rynker og at huden «synker» mer sammen ettersom vi blir eldre.
Kollagen markedsføres derfor som en ingrediens som kan, både påført på huden, eller konsumert gjennom piller og pulver, gi deg fyldigere og strammere hud. Det er dog en del utfordring med å få kollagenet akkurat der man vil ha det, i fjeset, så man ser yngre ut.
De fleste produkter med kollagen inneholder hydrolyzed kollagen, eller kollagen peptider. Gelatin, som man bruker når man lager gelé, er faktisk en form for hydrolyzed kollagen!
Kollagen er et stort molekyl og brytes fort ned av magesyre om man tar det oralt, før den kan nå huden/lærhuden og øke kollagenlagrene der. Om kroppen skulle klare å ta opp noe av kollagenet brukes det i de områdene kroppen trenger det mest, og man kan dessverre ikke bestemme at det er fjeset.
Når det gjelder hudkremer med kollagen er det, igjen på grunn av at det er et stort molekyl, veldig vanskelig for kollagenet å trenge ned i lærhuden, der det er ment å ha en effekt. Stort sett blir kollagenet liggende på hudoverflaten og vasket av når man renser huden. Et unntak kan være om produktet inneholder aminosyrer som hjelper huden din å produsere kollagen, og/eller peptider. Disse ingrediensene kan i teorien hjelpe huden din, avhengig av hvor dypt ned de absorberes, og om huden klarer å bryte dem ned (peptider) eller bruke dem i dannelsen av kollagen-proteiner (aminosyrer). Igjen, mye skal klaffe for å ha effekt.
De fleste kollagenprodukter lover å adressere fuktighetsbalanse, gi fastere og mer fyldig hud. Bakdelen med kollagen-tilskudd i form av krem, piller eller pulver er at den eventuelle effekten jo vil stoppe relativt kjapt når man slutter å ta tilskuddet, fordi kollagenet i huden vår stadig brytes ned. Så den eventuelle effekten produsentene lover gir ingen langvarig effekt. Hva gir langvarig effekt sier du? Solkrem. Solkrem beskytter det kollagenet vi allerede har.
Ettersom tilskudd ofte er kostbart er det greit å vite at de fleste får det kollagenet de trenger ved å spise proteinrik mat som kjøtt, egg, meieriprodukter og bønner. Husk også at effekten som ambassadører av kollagenprodukter lover ofte kan tilskrives andre produkter, behandlinger og/eller rutiner enn kollagenpulver.
Om du allikevel ønsker å prøve kollagen er det ingen kjente bakdeler ved å bruke det.
Det hører med til historien at det er andre ingredienser du kan bruke, som er rimeligere, og har bedre dokumentert effekt enn kollagen.
Du kan for eksempel (heller?!) prøve:
Solkrem, som vil hindre at kollagenet du allerede har i huden blir brutt ned av UV-stråler.
Retinol, som beviselig øker kollagenproduksjonen i huden
C-vitamin, som beviselig bidrar til å øke kollagenproduksjonen i huden og i tillegg kan bidra til en jevnere hudtone
Noen andre detaljer om kollagen å notere bak øret:
Om du er allergisk mot egg, fisk eller skalldyr, eller veganer, bør du sjekke hva kollagenet ditt er laget av, ettersom kollagen-tilskudd ofte er hentet fra en av disse kildene. Pulversiert skinn og bein fra skalldyr og/eller dyr.
Se opp for plantebasert kollagen, planter inneholder ikke kollagen naturlig (men kan behandles i lab for å skape vegansk kollagen). Selv om disse produktene hevdes å påvirke produksjonen av kollegaen i huden er det ingen kliniske studier som støtter dette ennå. Gjør derfor ekstra undersøkelse om produktet er vegansk, men har som formål å øke kollagen-produksjonen.
Vær kritisk til små, egenfinansierte kliniske studier, foretatt av merkevaren selv, som viser til urealistiske resultater. Husk at de skal selge et produkt, og ofte vil fokusere på eventuelle positive resultat, eller vinkle det mer positivt enn det som er reelt.
Ikke putt kollagenpulveret i varme drikker, det ødelegger kollagenet og man vil ikke få den eventuelle virkningen av produktet
-
INGREDIENS
- 21. okt. 2024 “Microneedeling på flaske”. Alt om spikler i hudpleie. Hva er det, og er det trygt?
- 14. okt. 2024 Er leppepomaden din farlig?
- 6. juni 2024 Solkrem til hele familien
- 23. mars 2024 Retinol for viderekommende
- 17. okt. 2023 Aktiv ingrediens for tørr hud
- 23. sep. 2023 En effektiv vei til jevn, glødende hud
- 19. sep. 2023 Sneglesekret er en multitasker for alle hudtyper
- 17. feb. 2023 Dette kan være din nye favorittingrediens
- 2. des. 2022 De nye trendingrediensene
- 18. nov. 2022 En guide til multitasker niacinamide (Vitamin B3)
- 23. okt. 2022 Slik finner du din BHA (salicylic acid) match
- 29. mai 2022 Din guide til riktig C-vitamin serum
- 26. okt. 2021 Et koordinert angrep på pigmentering
- 7. sep. 2021 Den nye superingrediensen du bør vite om
- 16. juni 2021 En guide til C-vitamin for ulike hudtyper
- 10. mars 2021 Den nye hudpleietrenden, Pre-,pro- og postbiotika.
- 2. mars 2021 Den beste måten å bruke hyaluronsyre på
- 4. sep. 2020 Cannabis (CBD) i skjønnhetsprodukter.
- 3. sep. 2020 Mer i vater med magnesium?
- 2. sep. 2020 Er naturlige ingredienser bedre enn syntetiske?
- 1. sep. 2020 Trendingrediensen bakuchiol
- 23. aug. 2020 Kollagen. Skal, skal ikke?
- 23. mars 2020 Vann på ingredienslista
- 19. juni 2019 Hva er aktive ingredienser?