“Microneedeling på flaske”. Alt om spikler i hudpleie. Hva er det, og er det trygt?

Foto: ohlolly

Innovasjon innen hudpleie kommer ofte fra uventede kilder, og en ingrediens som har fått økt oppmerksomhet i det siste er spikler. Ofte spiller produkter med spikler på at de kan gi en sammenlignbar effekt som mikrånåling og kalles “microneedeling in a bottle”. Det er nok å strekke det vel langt, men en av hovedfordelene skal være at spikler, som ikke i seg selv er aktive, skal bidra til at produkter kan penetrere huden bedre og bidra til hudfornyelse ved å gi huden mikrotraumer. 

“Microneedeling in a bottle”, som spikler ofte kalles, er kjent for sine eksfolierende og foryngende egenskaper. Spikler har blitt populære på grunn av deres effektivitet i å løse ulike hudtilstander som linjer, rynker, glød, store porer, arr etter kviser, pigmentering, med mer. Men hva er egentlig spikler, hvor kommer de fra, og er de verdt hypen? La oss se nærmere på vitenskapen bak dem og utforske deres potensielle fordeler og risikoer i hudpleie.

Hva er spikler?

Spikler er mikronål-lignende strukturer som naturlig finnes i svamper i havet. De fungerer som en type skjelettstruktur, som gir svampen støtte og form. Disse små nåleformede partiklene er laget av silika (som er en av de elementene det finnes mest av i verden etter oksygen) og finnes i ulike størrelser. Når de brukes i hudpleie, blir spikler renset og mikronisert. Spikler blir hovedsakelig brukt for å stimulere fornyelse av huden og forbedre hudtekstur, men finnes også i produkter som skal motvirke kviser, kvisearr og jobbe med aldringstegn. Du finner spikler på ingredienslisten som: silica og/eller oftest: hydrolyzed sponge.

Det kan være lurt å se ekstra på ingredienslisten om du ser “needle” eller lignende språk på forpakningen. Det er ikke alle produkter som opplyser spesifikt om at produktet inneholder spikler. Det tenker vi er litt uklokt og derfor kan det være smart å være litt ekstra observant som forbruker.

Eksfolierende effekt

I hudpleie utvinnes spikler ofte fra svamper—spesielt arter som Spongilla, en ferskvannssvamp. De blir bearbeidet i laboratorie før bruk i hudpleie, slik at spiklene blir mikroskopiske og kan brukes i kremer, serum og behandlinger. Spesielt i tradisjonell kinesisk medisin henter de ingredienser fra havet til hudpleieformuleringer, og det er en generell trend vi ser internasjonalt nå, med fokus på f.eks. alger.

Tanken bak spikler som hudpleieingrediens er at de små strukturene penetrerer hudens overflate og stimulerer små skader i huden. Selv om man ikke har inngående kunnskap, da det er en ny type ingrediens, ser det ut som spiklene kun virker i det øverste hudlaget med døde hudceller og dermed “faller av” sammen med de døde hudcellene. Skaden spiklene skaper i huden utløser en naturlig reparasjonsprosess, og skal fremme kollagenproduksjon og cellefornyelse, som skal gi glattere, jevnere og mer glødende hud. I tillegg lager spiklene mikrokanaler som kan bidra til at andre ingredienser penetrerer huden bedre, og dermed kan ha bedre effekt. Men. De kan også potensielt være mer irriterende, og det er noe å ha i bakhodet!

I følge produsenter er dette noen av fordelene spikler kan gi:

  1. Eksfoliering: Spikler gir en dyp eksfoliering ved å fjerne døde hudceller, jevne ut ru teksturer og redusere synligheten av porer.

  1. Kollagenstimulering: Ved å skape mikrotraumer, stimulerer spikler huden til å produsere kollagen, et nøkkelprotein for å holde huden fyldig og med spenst.

  1. Behandling for kviser: På grunn av spiklenes evne til å trenge dypt inn i huden, hjelper de med å rense porer og redusere betennelse, noe som gjør dem effektive for hud med tendens til kviser. Kan forbedre arr etter kviser og akne.

  1. Økt absorpsjon: Spikler lager små kanaler i huden, noe som gjør det mulig for aktive ingredienser å trenge dypere inn og virke mer effektivt.

En ny ingrediens i hudpleie

En studie (den er tilsynelatende bestilt av en merkevare og dette kan påvirke resultatet) rapporterte at et serum som inneholder spikler, eksosomer og peptider overgikk retinol, og oppnådde syv ganger bedre rynkereduksjon og 17 ganger bedre pigmentreduksjon etter åtte uker. Det skal, ifølge merkevaren selv, kunne forsinke aldring med 5,5 år på 2 måneder ved å redusere rynker med 39% over 2 månede, samt øke kollagen med 65% på to uker.

Dette serumet, opprinnelig utviklet for helbredelse av brannsår, har blitt gjenbrukt for å forynge eldre hud ved å fremme kollagenproduksjon og forbedre hudtekstur. Dog sier studien ingenting om hvilken type, eller konsentrasjon retinol det er snakk om, det er derfor vanskelig å vurdere studiens kvalitet og produktets effekt mot retinol.

Produktet som ble testet inneholdt i tillegg til spikler også eksosomer, som er en lovende ny ingrediens som skal reparere huden, dempe inflammasjon og jobbe med aldringstegn. Formelen inneholdt også peptider som jobber med aldringstegn.

Bilde hentet fra Modern Molecules

Det er viktig å huske på at testpersoner ofte ikke er en forbruker som bruker mye tid og penger på hudpleie og ofte kunne brukt en rekke ulike produkter for forbedring i huden. Det er også vanskelig å si noe ut fra tester, med mindre de har brukt gode målinger og et statistisk signifikant (at det er testet på nok mennesker til å kunne anta at resultatet ikke er tilfeldig).

Potensielle risikoer og bivirkninger

Selv om spikler virker å ha en del spennende fordeler, er de ikke uten risiko. Som med enhver eksfolierende eller hudpenetrerende behandling, kan feilbruk eller overbruk føre til irritasjon eller skade, spesielt for sensitiv hud eller hud med svekket hudbarriere.

Vanlige risikoer inkluderer:

  • Hudirritasjon: Spiklenes mikronål-lignende struktur kan irritere huden, spesielt hvis konsentrasjonen er for høy eller hvis de brukes for ofte. Dette kan vise seg som rødhet, kløe eller flassing.

  • Betennelse: Mikrotraumene som spikler forårsaker kan noen ganger forverre hudtilstander som rosacea eller eksem. Har man sensitiv hud, eller hudsykdommer som rosacera, perioral dermatitt, aktiv akne eller lignende er ikke spikler nødvendigvis en ingrediens man skal bruke og man bør forhøre seg med en fagperson før eventuell bruk.

  • Infeksjonsrisiko: Som med mikronåling kan feil bruk av spikelbehandlinger (for eksempel på skadet eller infisert hud) føre til bakterielle infeksjoner eller forverring av kviser.

En konklusjon

Spikler kan være en kraftig ingrediens for de som ønsker å behandle problemer som ru tekstur, gusten hud, store porer eller fine linjer. Det er anbefalt å starte varsomt og ikke for hyppig med spikelbaserte produkter, maks 1-2 ganger per uke. Det er spesielt viktig å bruke gode fuktighetsgivende produkter og høy solbeskyttelse ved bruk av spikler. Har man sensitiv hud, eller hudsykdommer som rosacea, perioral dermatitt, eksem eller aktiv akne er spikler sannsynligvis ikke en ingrediens du trenger i din hudpleierutine.

Når man påfører produkter med spikler kan det føles som å gni sand eller glass i huden. Man skal derfor være varsom. Det vil også føles rart og kan gi ubehag å påføre produkter i etterkant av bruk. Man kan gjerne føle at huden er litt solbrent og sår etter bruk. Flassing i dagene etter at man har brukt spikler er ikke uvanlig.

Man kan forvente noe hevelse i huden pga. irritasjon, som kan gjøre at huden ser mer “fyldig” og spenstig ut, men dette vil dempes etter en dag eller to. Man kan oppleve høyere sensitivitet for andre produkter om man har spikler fast i rutinen.

Helt Krem kommer ikke til å kaste seg over denne trenden med det første. Vi tenker det kan værer lurt å avvente til man vet mer om ingrediensen og hvordan den fungerer over tid. Spikler selges ofte som et alternativ til mikronåling/microneedeling til hjemmebruk. Spikler er på ingen måte mikronåling. Mikronåling er kontrollert skade i huden, utført av en fagperson, som kan gi en rekke fordeler. Vi har også mye mer kunnskap og erfaring med mikronåling. Les gjerne mer om mikronåling her.

Ikke bruk produkter med spikler om du:

  • har aktivt kviseutbrudd eller skadet hud, eventuelt sår

  • rosacea, perioral dermatitt eller herpes

  • ikke bruk apparater som LED eller mikrostrøm, fysisk skrubb eller lignende før og etter bruk av spikler

  • ikke gå til hudbehandling i salong eller ta badstu i en uke før og etter bruk av spikler

  • unngå bruk av andre syrer og retinol i dagene før og etter bruk av produkter med spikler

Om du er nysgjerrig på spikler er det lurt å starte med et mildt produkt, med en lav konsentrasjon spikler. 

VT Cosmetics Reedle er definitivt den mest kjente og ser ut til å være det et av få produkter i Norge med spikler.

Reedle fra VT Cosmetics reklameres for å være en mikronåling-opplevelse hjemme. Hovedproduktet, Reedle Shot 100, er laget for å gi mild eksfoliering og forbedre opptaket av aktive ingredienser i huden. Spiklene lager små mikroskader som stimulerer hudfornyelse og øker effekten av ingredienser som centella asiatica, niacinamid, grønn te, glycerin og macadamiaolje som er kjent for sine fuktighetsgivende, beroligende og utjevnende egenskaper.

Selv om Reedle Shot 100 er effektiv for å gi huden en jevnere og mer strålende tekstur, kan spiklene forårsake mild irritasjon på huden, noe som ligner effekten av mikronåling. Dette er derfor et produkt man skal teste på et lite område hud 24 timer før man skal bruke produktet, for å unngå uønskede reaksjoner.

Neste
Neste

Er leppepomaden din farlig?