En guide til multitasker niacinamide (Vitamin B3)
Saken kan inneholde annonselenker. Ingredienser og formler bestemmer hvilke produkter vi omtaler. Prosenter av salg bidrar til å dekke kostnader for drift av heltkrem.no, og det er vi evig takknemlig for. Takk! Les mer om hvordan vi jobber her.
Niacinamide (Vitamin B3) trender og spås å være ingrediensen som tar tronen etter hyaluronsyre, som vi har hatt mye i monitor de siste årene. Søk på niacinamide er oppe i 110K + hver måned på Google og videoer med niacinamide-relatert innhold er sett over 230 millioner ganger på Tik Tok. Det er det gode grunner til. Ingrediensen tåles godt av alle hudtyper, aldre og kan ha fordeler for en rekke ulike hudtilstander.
Man skimter oftere og oftere niacinamide (Vitamin B3) på ingredienslistene, noen ganger som hovedattraksjon, andre ganger som sidekick. Det beste er at det er en ingrediens man vet mye om og studier viser at denne ingrediensen kan penetrere huden og har dokumentert effekt.
Den gjør litt av alt, og har til sammenligning med C-vitamin, retinol, syrer (som AHA eller BHA), ikke noe særlig potensiale for å irritere huden eller gjøre den sensitiv, om man bruker den i doser på 4-5%. Har man ikke brukt særlig med aktive ingredienser før, er niacinamide et godt sted å starte. For viderekommende kan ingrediensen være et velkomment tilskudd i rutinen. En bonus er at niacinamide kan brukes av gravide og ammende.
Det betyr ikke at man trenger å bade i den, alt med måte, men den er lett å bruke og gjør mye bra, som blant annet:
redusere linjer
dempe rødhet
regulere talgproduksjonen (kan dempe blank hud, motvirke tette porer og kviser)
virke betennelsesdempende (kan være fin tilleggsbehandling for betent akne og rosacea)
stimulere kollagenproduksjonen
beskytte som antioksidant mot frie radikaler
redusere pigmentering
forbedre hudtekstur
Man kan som regel merke resultater av niacinamide etter jevnlig bruk i 8-12 uker.
Høyere prosent er ikke alltid bedre
Fra rundt 0,5% gir niacinamide cellene energi til å utføre sine oppgaver bedre, denne konsentrasjonen finnes typisk i renseprodukter, toner eller fuktighetskremer.
Fra 2% styrker den hudbarrieren, regulerer talgproduksjon, virker betennelsesdempende og demper rødhet. Denne konsentrasjonen ser man typisk i tonere, krem og serum. Niacinamide i konsentrasjon på 2% er i studier vist å kunne styrke hudbarrieren og dempe rødhet for hud med rosacea.
Fra rundt 4-5% er den effektiv mot hyperpigmentering som f.eks akne-arr eller misfarginger i huden, samt lettere pigmentering fra UV-stråler. Ingrediensen virker også betennelsesdempende for akne utsatt hud. Denne konsentrasjonen ser man først og fremst i serum og krem.
Niacinamide i konsentrasjon fra 0,5 - 5% er en aktiv ingrediens, men er ikke sensitiverende, som f.eks retinol eller syrer. Denne ingrediensen kan derfor brukes ofte og kan stort sett fint kombineres med andre produkter. Niacinamide i konsentrasjoner på 10-20% kan virke sensitiverende for noen eller man kan oppleve forbigående rødhet ved påføring.
Det er ingen tester som viser direkte korrelasjon mellom irritasjon og niacinamide i høye konsentrasjon, men det er heller ikke gjort så mange tester på eventuelle fordeler av niacinamide i konsentrasjon på 10% til 20%, kontra de 0,5 - 5% vi vet har god effekt. Teoretisk mener noen merkevarer at ettersom huden blir eldre, trenger den mer «oumph», dvs. høyere konsentrasjoner, for å kunne få bedre uttelling av en ingrediens. Det høres logisk ut, men hud er ikke alltid logisk, så dette ser det ikke ut til å være dekning i forskningen for å si. I allefall ikke enda.
Det blir derfor et personlig valg for deg og din hud, om du tåler høy konsentrasjon av niacinamide og ser fordeler av dette, er det selvfølgelig helt greit å bruke. For de som vil holde seg til det som er dokumentert, er konsentrasjoner mellom 0,5% til 5% det som gjelder.
Et norskt kultprodukt
Det mest kjente hudpleieproduktet i Norge må sies å være Niactil 4%, fra Elixir Cosmeceuticals. Produktet har nå (jan 2024) byttet navn til Face Formula. Formelen er stort sett den samme. Dette produktet har vært en av Norges mest populære produkter i en årrekke og får stadig nye fans. Det er lett å forstå, lett å bruke og gir resultat (se anmeldelse her).
Dette er endret i den nye formelen:
4% niacinamide, med en mindre konsentrasjon av nikotinsyre, som betyr at formelen er enda bedre egnet for sensitiv hud. Noen har opplevd rødhet, varme og utslett etter påføring med tidligere formel. Dette skal det være mindre risiko for nå.
1% succinsyre erstatter 0,5% salicylic acid. De to ingrediensene har lignende egenskaper, men succinsyre er mildere i form av å være mindre uttørrende og mindre risiko for irritasjon. Succinsyre virker antibakterielt, blant annet mot bakterien som bidrar til kviser, i tillegg til å bidra til å kontrollere overflødig talg, som reduserer blankhet i huden.
Succinsyre og dicaprylyl ether er konserveringsmidler som forhindrer sopp og bakterier i formelen, samtidig som de har egenskaper for huden. Dicaprylyl ether bidrar også til at formelen er lettere å smøre ut, samtidig som den er mykgjørende.
Niacinamide i bruk
Man finner niacinamide i en rekke ulike produkter og i en rekke ulike konsentrasjoner, så dette er en ingrediens de fleste kan finne i et produkt de liker. Niacinamide kan også, med fordel, kombineres med retinol, fordi det styrker huden og kan redusere bivirkningene ved retinol. Da brukes niacinamide typisk etter at retinolen har absorbert og før fuktighestkrem, i kveldsrutinen.
Man trenger ikke ta spesielle forbehold eller bygge opp hudens toleranse for denne ingrediensen. Niacinamide gjør heller ikke huden mer sensitiv for sol. Allikevel er det alltid lurt å bruke solkrem når man bruker aktive ingredienser i rutinen.
Ingrediensen kan brukes både morgen og kveld, hver dag, etter rens, før fuktighetskrem. Den er ofte mest potent i serumsform, men kan også brukes i rens, toner, fuktighetskrem og ansiktsmasker.
Niacinamide er stabil og ikke spesielt sensitiv for lys, luft og varme, den kan derfor sees i en rekke ulike produktforpakninger og formler.
Rens med niacinamide
Inneholder ofte mellom 0,5 - 2% niacinamide.
Elixir Niactil Cleanser er en mild skumrens som passer alle hudtyper. Den inneholder niacinamide og passer de fleste hudtyper. Rensen er også en favoritt blant følgerne på @heltkrem.no.
CeraVe Micellar Water inneholder også ceramider og fuktighetsgivende ingredinser. Kan brukes av alle hudtyper.
La Roche-Posay Iso-Biome Soothing Cleansing Creme er spesielt tilpasset akneutsatt hud som går på behandling, som kan tørke ut huden og passer også fint til tørr og sensitiv hud.
Medik8 Clarifying Foam er et dyptrensende skum og inneholder også mandelic acid og salicylic acid. Et godt alternativ for fet og kombinert hud.
Serum med niacinamide 4-5%
Serum med 4-5% niacinamide. Dette er den konsentrasjonen niacinamide som det er mest data på fra forskning og som beviselig er effektiv. Denne konsentrasjonen tåles stort sett godt av alle hudtyper.
Isispharma Ruboril Expert M er et produkt spesifikt formulert for å dempe rødhet og lindre symptomer på rosacea. Inneholder også centella asiatica, panthenol og betaine, som alle virker fuktifhetsgivende og beroligende på huden. Passer alle hudyper.
Skincity Skincare 1st Concentrate Serum 4% Niacinamide er en lett formel med blant annet havrekjerneolje, panthenol og allantoin som skal dempe rødhet i huden, i tillegg til fuktighetsgivende ingredienser. Passer for alle hudyper.
Dr. Dennis Gross Stress Rescue Super Serum er et tyktflytende serum som absorberer kjapt. Formelen inneholder blant annet adaptogener, peptider, squalane og mykgjørende ingredienser. Skal roe ned og balansere huden, samt styrke hudbarrieren. Passer for alle hudtyper.
BeautyAct by Kicks 5% Niacinamide Glass Serum har en superlett tekstur som trekker raskt inn i huden. Skal gi glød, fukt og redusere synligheten av porer. Med blant annet hyaluronsyre, lakrisrot og glycerin. Passer alle hudyper.
Emma S. treatment niacinamide formula er en gélkrem som trekker relativt kjapt inn i huden. Denne inneholder også salicylic acid, samt hyaluronsyre og glycerin. Skal jevne ut hudtonen og redusere synligheten av porer. Kan brukes av alle hudtyper, men spesielt sensitiv hud kan ha bedre nytte av andre formler.
Vichy Liftactive Specialist B3 Serum er et lett serum som er spesielt egnet for pigmentering da formelen også inneholder tranexamic acid og C-vit derivat (ascorbyl glucoside), samt glycolic acid. I denne formelen vil ikke glycolic acid være særlig eksfolierende, da dette er en ingrediens som også binder fuktighet og pH-verdien typisk må være lavere for å ha større effekt som syre. Kan brukes av de fleste hudtyper, men spesielt sensitiv hud kan ha bedre nytte av andre formler.
Serum med niacinamide 10-20%
Niacinamide i høyere % er ikke like godt dokumentert, men skal fortsatt kunne gi fordeler. Ofte er disse formlene mer rettet mot å redusere pigmentering.
Skincity 1st Concentrate 10% Niacinamide har en lett konsistens og en formel som skal virke fuktighestgivende, balanserende og styrkende, i tillegg til å kunne redusere pigmentering.
La Roche-Posay Niacinamide 10 Serum er et tyktflytende serum som skal lysne pigmentering, i tillegg til å tilføre fukt og styrke hudbarrieren.
Linda Johansen Niacinamide Serum er et tyntflytende serum som i hovedsak retter seg mot å reparere og beskytte huden, samtidig som det skal booste kollagenproduksjon og redusere synligheten av porer.
COSRX The Niacinamide 15 Serum er et tyntflytende serum som skal forbedre hudtonen og redusere kviser og synligheten av porer.
Rimelige niacinamide serum
MakeupMekka Niacinamide Serum inneholder også salicylic acid, samt squalane og er en formel som skal gi fukt, jevne ut hudtonen og motvirke kviser. Passer alle hudtyper.
The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% har en lett tekstur som balanserer talgproduksjonen, motvirker fine linjer og ujevn hudtone. Inneholder også zinc, som er en super ingrediens for fet og kombinert hud og passer derfor spesielt godt til disse hudypene.
Boots Ingredients Niacinamide Serum har en lett tekstur som absorberes kjapt. Tilfører fukt og balanserer huden. Passer alle hudtyper.
Jogorbé Niacinamide Serum er et serum som skal forbedre hudtekstur, samt redusere rødhet i huden og pigmentering. Inneholder også hyaluronsyre og beroligende allantoin. Passer alle hudtyper.
Krem med niacinamide
Krem med niacinamide kan ha alt fra 0,5 - 5% niacinamide, litt avhengig av formel. Finner man niacinamide høyt på ingredienslisten betyr det at den er tilstede i høyere % i formelen, er den lengre ned på listen er den i lavere konsentrasjon. Uansett konsentrasjon kan niacinamide gi fordeler for huden.
COSRX Comfort Ceramide Cream er en krem som også inneholder ceramider, panthenol og centella asiatica og skal balansere, virke beroligende, fuktighetsgivende og beskyttende på huden. Passer alle hudtyper, men spesielt egnet for tørr og sensitiv hud.
Budgie 5% Glowy Niacinamide Avocado Face Gel er en lett gélkrem som virker intenst fuktighetsgivende, skal jevne ut hudtonen og styrke hudbarrieren. Formelen inneholder PHA, grønn te og centella asiatica. Passer alle hudyper.
CeraVe Facial Moisturising Lotion er en supelett formel, som allikevel er veldig fuktighesgivende og stryker hudbarrieren. Inneholder blant annet også hyaluronsyre og ceramider.
Ole Henriksen Strength Trainer Peptide Boost Moisturizer har en litt tykkere tekstur, som virker intenst fuktighetsgivende, balanserende og beskyttende. Her er det en smørbrødliste av gode ingredienser, blant annet peptider, ceramider, panthenol, cholesterol og andre gode fettsyrer. Kremen er drøy i bruk.
Man trenger ikke niacinamide i alle produkter i en rutine. Fordelen er å satse på ett produkt, som gjør noe med den hudtilstanden man ønsker å jobbe med. Om det så er niacinamide på ingredienslisten i andre produkter i rutinen er det ikke noe problem, men det er alltid lurt å unngå overforbruk av en aktiv ingrediens.
PubMed - Final report of the safety assessment of niacinamide and niacin
NCBI - A double-blind, randomized clinical trial of niacinamide 4% versus hydroquinone 4%
Researchgate - A review of the range of effects of niacinamide in human skin
Dermatologytimes - The anti-aging effects of niacinamide
NCBI - How much do we really know about our favorite cosmeceutical ingredient
-
INGREDIENS
- 21. okt. 2024 “Microneedeling på flaske”. Alt om spikler i hudpleie. Hva er det, og er det trygt?
- 14. okt. 2024 Er leppepomaden din farlig?
- 6. juni 2024 Solkrem til hele familien
- 23. mars 2024 Retinol for viderekommende
- 17. okt. 2023 Aktiv ingrediens for tørr hud
- 23. sep. 2023 En effektiv vei til jevn, glødende hud
- 19. sep. 2023 Sneglesekret er en multitasker for alle hudtyper
- 17. feb. 2023 Dette kan være din nye favorittingrediens
- 2. des. 2022 De nye trendingrediensene
- 18. nov. 2022 En guide til multitasker niacinamide (Vitamin B3)
- 23. okt. 2022 Slik finner du din BHA (salicylic acid) match
- 29. mai 2022 Din guide til riktig C-vitamin serum
- 26. okt. 2021 Et koordinert angrep på pigmentering
- 7. sep. 2021 Den nye superingrediensen du bør vite om
- 16. juni 2021 En guide til C-vitamin for ulike hudtyper
- 10. mars 2021 Den nye hudpleietrenden, Pre-,pro- og postbiotika.
- 2. mars 2021 Den beste måten å bruke hyaluronsyre på
- 4. sep. 2020 Cannabis (CBD) i skjønnhetsprodukter.
- 3. sep. 2020 Mer i vater med magnesium?
- 2. sep. 2020 Er naturlige ingredienser bedre enn syntetiske?
- 1. sep. 2020 Trendingrediensen bakuchiol
- 23. aug. 2020 Kollagen. Skal, skal ikke?
- 23. mars 2020 Vann på ingredienslista
- 19. juni 2019 Hva er aktive ingredienser?