Produkter føttene dine ønsker seg
Det gode liv med saltvann, sand og gress under beina, og generelt mye eksponering for elementene, kan bidra til at føttene blir gustne og tørre mot slutten av sommersesongen. Fortvil ikke. Vi har gjort et dypdykk i produkter til føtter og identifisert noen favoritter.
Urea (karbamid på norsk) finnes naturlig i urin hos mennesker. Det finnes også i huden vår og en er en såkalt NMF (Natural Moisturizing Factor), som er komponenter som hjelper huden å holde på fuktighet, slik at den får fylde, er elastisk og har et godt fuktighetsnivå.
Urea får, i vår mening, får ufortjent lite oppmerksomhet som ingrediens. Det er en super ingrediens for å forbedre hudbarrieren, ved å øke fuktighetsnivået i huden, virke mykgjørende og fordi den virker lett eksfolierende. Urea brukes ofte i produkter for å forbedre hudsykdommer som psoriasis, atopisk eksem, ikytose (fiskehud) og seboreisk eksem. Og er, i høye konsentrasjoner, en favorittingrediens for å bli kvitt hard hud på føttene.
Det er med urea som alle andre ingredienser. Mengden av ingrediensen i et produkt avgjør hvilken effekt den har på huden. I konsentrasjoner på rundt 10% kan urea virke fuktighetsgivende, mykgjørende og lett eksfolierende. Er konsentrasjonen over 40-50% virker urea mykgjørende og eksfolierende og er super på hard hud under føttene eller andre steder på kroppen med veldig tykk hud. En krem med høy konsentrasjon egner seg best som punktbehandling, ikke som en body lotion eller ansiktskrem. Krem med urea kan også brukes for å forbedre keratosis pilaris (nuppete hud/kyllinghud) på armer, lår og rygg.
Det er få kremer med over 40% urea tilgjengelig i Norge. Isispharma har faktisk det eneste produktet tilgjengelig med 50% urea, som er perfekt for tørr og ru hud på føttene.
I motsetning til andre eksfolierende ingredienser, som alpha hydroxy-syrer er karbamid mildere og bedre på å binde fukt. Ingrediensen kan faktisk øke fuktighestnivået i huden, ved å bygge lipidbarrieren og redusere vanntap fra huden. Det er derfor en trygg ingrediens å bruke for tørr hud og vil øke hudens evne til å holde på fukt, ved jevnlig bruk. Det er dog viktig å bruke i i riktig konsentrasjon (5-10% for fjes) og i en god formel. Produkter med 50% karbamid, som Keratolytic Moisturising Balm, bør kun brukes som punktbehandling på ekstra tørr og ru hud. Perfekt for føtter!
Velger man urea i kampen mot tørre føtter så hold deg til denne strategien i allefall noen uker, inntil du ser om det har effekt. Bruker du denne kremen i tillegg til å prøve å fjerne hard hud med andre syrer eller ved å høvle bort hard hud kan man fort gjøre mer skade enn godt.
Eksfoliering som metode
Dette tipset plukket vi opp fra Ema Bihor. I hverdagen generelt forventer vi effektivitet og her mener Lova Skin å levere. Her skal man spraye produktet på foten, vente 1 minutt, deretter kan man begynne å massere bort hud med hendene. Så går man inn med en fotfil, for å løsne ytterligere med hud. Etter litt filing skal huden vaskes og skylles og deretter påfører man en fotkrem.
En annen måte å gjøre det på er Baby Foot. Produktet virker ikke like kjapt som Lova Skin, men for en sann glede det er å se huden prelle av.
Avhengig av hvor tykk hud du har på føttene kan det ta fra 3-7 eller opp til 14 dager før det begynner å falle av hud. I mengder. Ofte skjer det etter en dusj, hvor føttene har stått fuktig over en litt lengre periode. Død hud henger og slenger. Det er ekkelt og man får en enorm trang til å pirke i det.
Grunnen til at det ser ut som føttene dine «bytter hud» er høye konsentrasjoner av AHA-syrene lactic acid og glycolic acid, samt malic acid, citric acid og litt BHA (salicylic acid) for å være på den sikre siden. Det disse syrene gjør er å løse opp «limet» mellom de døde hudcellene, slik at de faller av, det kan være mye død hud på føttene og det kan derfor ta tid både før det begynner å flasse og flasse-perioden kan også vare en stund.
Til tross for at det er vanvittig fristende å rive av all huden er det lurt å vente til den faller av. Det er også lurt å smøre litt med fuktighetskrem underveis i perioden, for å sørge for å beholde noe fuktighet i huden, slik at man ikke blir tørr på føttene.
Om man bruker eksfolierende syrer på foten kan det være lurt å unngå fotkrem med høy %-andel syrer eller urea i en uke eller to ellerpå.
Kort prosess med høvel
En annen vei til målet er rett å slett å høvle bort hard hud. Dette er den minst anbefalte metoden mht. HMS i hjemmet. Man kan ta for hardt i og det vil resultere i at man har skrellet av for mye hud, får sår, sprekker og vonde føtter. Er man varsom kan man dog ende opp med et godt resultat. Fordelen med dette produktet er effektiviteten og prisen. Du kan bruke høvelen flere ganger og man får umiddelbart resultat ved at den harde huden fjernes.
Ved bruk av et slikt verktøy kan en fotfil komme godt med for å jevne ut resultatet.
Fuktighet er nøkkelen til suksess
Felles for slike peels eller fjerning av hard hud er at huden trenger fuktighet i etterkant. Etter eksfoliering er du ferdig med den delen, nå dreier det seg om vedlikehold og fuktighet. Sørg derfor for å ha en nærende fotkrem for vedlikehold. Her er noen gode fotkremer:
En god variant fra Maria Akerberg som sørger for fuktighet og god lukt med eukalyptus og mentol.
Denne fotkremen fra Skin Treat er med eksfolierende syrer, AHA, BHA og PHA. Denne bør brukes som vedlikeholdskrem for å holde føttene myke, men vær forsiktig med å bruke den umiddelbart etter og i dagene etter du har brukt annen eksfoliering.
En god og fuktighetsgivende krem til føttene fra Cosmica med fuktighetsgivende og mykgjørende urea, samt mykgjørende sheasmør og rapsolje.
Smør gjerne på krem før du legger deg på kvelden og ta på noen spasokker. Ja, det er en ting som finnes.
Her kan man ta det svært eksklusive valget å bruke over 1300 (!!!) penger på spasokker fra Borghese, eller velge den mer edruelige varianten fra Meraki til rundt 270 kroner. Vi vet hva vi hadde valgt. Eventuelt hadde vi bare valgt en litt enklere variant, nemlig sokker vi allerede har i skapet.
Avslutningsvis anbefaler vi å kun bruke én strategi for mykere føtter. Enten urea-krem, eksfolierende syrer eller fothøvel og fotfil. Deretter pøse på med fuktighet og eventuelt spasokker.
-
RUTINE
- 19. juni 2024 Hudpleie for tenåringer
- 1. des. 2023 En guide til å lindre tørr hud
- 11. sep. 2023 En guide til hudpleierutine med aktive ingredienser
- 20. aug. 2023 Hudpleierutine etter sommeren
- 4. aug. 2023 Livets hack for (tette) porer
- 20. juli 2023 Sjekk føflekkene dine!
- 23. juni 2023 En løsning for røde flekker og småkviser
- 9. feb. 2023 «Skin cycling» er Tik Tok-trenden alle omfavner
- 6. feb. 2023 Slik bygger du en hudpleierutine
- 6. feb. 2023 Finn din hudtype og hudtilstand
- 25. nov. 2022 Slik får du glød på 10 sekunder
- 24. nov. 2022 En god hudpleierutine på budsjett
- 28. aug. 2022 Endelig en Tik Tok-trend vi tror på!
- 19. juli 2022 Produktene som avkjøler og reparerer solvarm hud
- 22. mai 2022 Triksene for å unngå fjesflass ved påføring av produkter
- 11. mai 2022 Produktene som redder deg fra sommerkvisene
- 13. mars 2022 Alt om porer. Sorte/hvite prikker og sebaceous filament.
- 23. feb. 2022 Hudpleie når man er uten vann
- 13. feb. 2022 Den komplette guiden til kvisekrisa
- 23. des. 2021 Glødende hud på 24 timer
- 1. des. 2021 De beste produktene til vinterkroppen
- 13. okt. 2021 En rådyr Succession shelfie med Shiv Roy
- 22. sep. 2021 Produktene du trenger for høstsesongen
- 11. aug. 2021 Produkter føttene dine ønsker seg
- 15. juli 2021 De beste tipsene for Solbrent hud
- 28. apr. 2021 En vårrengjøring
- 28. jan. 2021 En rutine for å redusere sorte prikker
- 30. des. 2020 En rutine for glød
- 17. nov. 2020 En rutine for å forebygge “maskne”
- 8. nov. 2020 Er “slugging” svaret for tørr hud?
- 1. nov. 2020 Rutine med retinol
- 4. okt. 2020 Hudpleie for gravide og ammende
- 31. juli 2020 HMS-guide til barbering
- 30. juli 2020 En generell guide til alle med hud
- 6. mai 2020 Kjemisk vs. fysisk eksfoliering
- 3. mars 2020 Orker ikke rutine-rutine
- 3. mars 2020 Når huden plutselig blir koko