Hudpleie som en strategi mot koronaslitasje
De fleste av oss begynner å bli slitne av korona. Det være seg angsten og bekymringen for å bli syk, eller at noen man kjenner skal bli det, og alle restriksjonene vi må leve med for å prøve å komme oss igjennom dette.
Men det er vanskelig å holde motet oppe når det livet vi levde i februar 2020 oppleves så utrolig langt unna, samtidig som stadig nye lockdowns gjør at lyset i tunnelen virker veldig langt unna. Vi lurer på om en liten hudpleierutine faktisk kan være en god investering i mental helse, og har sjekket ut noen studier.
Det viser seg at hudpleie kanskje ikke er det dummeste kortet å satse på for å holde motet oppe under pandemien. En fast hudpleierutine gir egentid, TLC til huden og en megabonus ved at det kan være positivt for din mentale helse. Huden er vårt største organ og gir på mange måter beskjed om ting er i vater, også inni kroppen. Når huden ser bra ut, pleier vi å føle oss bedre og det bidrar til at vi har det litt bedre med oss selv og kanskje takler denne pandemi-situasjonen litt bedre.
Rutine bidrar til stabilitet
Den største endringen sammenlignet med livet før korona er at vi er mer på samme sted. Mange går ikke på jobb, men bruker mesteparten av tiden på et begrenset område, uten den samme strukturen i hverdagen som tidligere. Da kan timer og dager kjapt flyte inn i hverandre og det er lett å havne i en negativ spiral mentalt. Man kan heller ikke se venner på samme måte som før, og det er ikke nødvendigvis noen, om man bor alene, til å dra deg opp av sofaen eller senga når du ikke orker det selv. Og bor man sammen med noen kan slitasjen av å være på samme sted, samtidig, hele tiden, bidra til at man bli litt koko innimellom.
Når ting sklir litt ut har det lett for å påvirke hva man spiser, hvor mye man trener, hvor mye man orker å zoome med folk man vanligvis ville hengt med (for det er ikke det samme som å være i samme rom) og hva man orker å prestere på jobb. Når strukturen og rutinene forsvinner, mister man rammeverket sitt. Studier viser at mennesker ofte er mer disponert for depresjon, ensomhet og føler på mindre lykke generelt, når de har lite struktur i hverdagen.
Det er her en hudpleierutine kommer inn i bildet. En fast greie man vet man skal gjøre for å sparke dagen i gang og for å avslutte dagen når den er over. Vi sier ikke at dette løser alt, men det bidrar til noe struktur i hverdagen. Om man liker produkter i tillegg, så er det jo kjapt en rutine man ser frem til og koser seg med.
Gjør noe bra for deg selv
Man er ofte mer disponibel for kjipe tanker på spesifikke tider ila. dagen. Ofte på kvelden før man legger seg, fordi man ikke gjør noe spesielt og har tid til å la tankene fly. Om man ikke er trøtt blir man ofte liggende å tenke på ting og kan bli urolig, ikke få sove og/eller få en dårlig natts søvn. Om man er i aktivitet, spesielt om man gjør noe som føles bra for en, som å rense, smøre, massere og bruke gode kremer, så er man opptatt med det, og ikke de kjipe tankene.
En studie fra mars 2019 viser at meditasjon og «mindfullness» som tar tankene bort fra bekymring vil redusere risikoen for å utvikle depresjon. Så for oss med produktinteresse mener vi at hudpleie i aller høyeste grad kvalifiserer som “mindfullness”. Og at hudpleie, banalt nok, kan bidra til at huden din har det bra, samtidig som man får en mulighet til å hekte seg av de kjipe tankene og bli litt roligere i toppen. Om det lukter godt og føles godt, så føler man seg ofte bedre.
Alt er kjemi
Det å glede seg til ting er en fin greie. Da gleder man seg når man gleder seg og så gleder man seg over selve opplevelsen når det skjer. Bonus! Det viser seg også i en studie fra 2018 at det å glede seg, eller planlegge noe man gleder seg til, aktiverer visse deler av hjernen.
Sitat fra studien:
«Resultatene viste at medial prefrontal cortex (MPFC), stedet i hjernen som lagrer emosjonell informasjon, ble aktivert under forventning om positive hendelser i forhold til nøytrale hendelser, og den forbedrede hjerneaktiveringen i MPFC var assosiert med høyere velvære. Funnene antyder en mekanisme der forventingsprosessen til fremtidige ønskede hendelser korrelerer med menneskelig velvære».
Det å ta seg en liten dupp i badekaret er jo for mange en høyeste form for avslapping. Du forventer å bli avslappet og kose deg. Og når du hopper oppi, så får hjernen signaler om å roe ned og slappe av, som igjen fører til velvære og en følelse av å være avslappet.
Skulle du gjøre disse aktivitetene, som bading, hudpleie eller bare en annen hobby, sammen med noen du er glad i, det være seg samboer eller venner, så viser denne studien at det gir en økt lykkefølelse og er en god investering i relasjonen.
Kjøp spa-følelsen
Du behøver ikke kjøpe deg til velvære, den kremen du har hjemme funker nok fint for å bidra til de følelsene. Er du allikevel i beita for å oppnå den rette luksusfølelsen, har vi noen forslag her:
Diptyque Baies Candle er en av Diptyques mestselgende duftlys, som lukter friskt av solbær og bulgarsk rose.
Byredo Mojave Ghost Body Lotion dufter av tre og er en fuktighetsgivende krem til kroppen med glycerin og sheasmør. Etter smøring kommer duften til å pakke deg inn i luksus resten av dagen.
Aesop Coriander Seed Body Cleanser har en frisk duft, med oljer fra knuste korianderfrø og svarte pepperkorn. Kan brukes som kroppsåpe i dusj eller i badekaret.
Rituals Hair & Body Mist har en frisk og sommerlig duft av appelsin og sedertre. I en vannbasert formel som ikke setter flekker på klær eller hud.
Rituals of Jing Magnesium Bath Crystals skal i badevannet og hjelper å løse opp og virker avslappende på spente muskler. I tillegg vil duften av sandeltre virke beroligende.
Clarins SOS Comfort Face Mask med squalane, betaine og mangofrø-olje virker intenst fuktighetsgivende til slitne fjes.
Ta på huden din
Når vi, eller andre, tar på huden vår på en måte som oppleves positivt, frigir hjernen vår nevropeptider som øker følelsen av velvære og reduserer følelser av frykt og angst.
En studie fra 2018 fant ut at huden kommuniserer positiv og negativ berøring til våre sensoriske nerveceller. Det er derfor viktig at både vi, og andre, behandler huden vår pent og tar på den sånn som den liker. Så ta frem den ansiktsoljen og gi deg selv, og en du er i kohort med, en skikkelig digg ansiktsmassasje.
Konklusjon
Vi mener ikke at hudpleie er løsningen for alle mentale utfordringer, men at det kan bidra positivt til mental helse om man koser seg med en hudpleierutine og at det er et fast innslag i hverdagen. Man trenger ikke 17 steg. Litt rens, fuktighet og solkrem er nok. Det kan være et lite lyspunkt i den noe monotone tilværelsen vi befinner oss i. Og en god unnskyldning til dem som måtte mene at du bruker for lang tid på badet!
Har man vanskelige og tunge tanker så vil sannsynligvis ikke hudpleie være noen langsiktig eller god løsning, da skal man få hjelp. Det kan man gjøre her: Helsenorge psykisk helse
-
HELT NERD
- 4. nov. 2024 Nivea Creme vs. Créme La Mer
- 6. mai 2024 Hva skjer hos en hudpleier?
- 11. mars 2024 Hudpleie under kreftbehandling
- 16. nov. 2022 Et fjesapotek for alle hudkriser
- 1. aug. 2022 Hudpleie verden rundt
- 29. juni 2022 Triksene for å fjerne solkremflekker på klær
- 4. apr. 2022 Den nye parfymetrenden, lag på lag med duft
- 30. jan. 2022 Om mikronåling og effekten av det
- 23. jan. 2022 Hva er blått lys og trenger du beskyttelse mot det?
- 1. nov. 2021 Profesjonell behandling av melasma
- 7. juni 2021 Den lille gjengen som eier hudpleiehyllen din
- 19. mai 2021 “Naturlig” vs. kjemisk solkrem
- 7. apr. 2021 Hudpleie som en strategi mot koronaslitasje
- 22. mars 2021 Når huden påvirker mental helse
- 16. feb. 2021 Hvorfor «clean beauty» ikke nødvendigvis betyr bedre produkter.
- 9. feb. 2021 En guide til å kombinere ingredienser
- 17. des. 2020 Om rosacea og mulighten til å bli kvitt det
- 3. des. 2020 Om perioral dermatitt og muligheten til å bli kvitt det
- 20. nov. 2020 Fakta alle kremelskere bør vite
- 18. okt. 2020 Om pigmentflekker og muligheten til å bli kvitt dem
- 4. okt. 2020 Hva er retinol? En stor guide til alt om superingrediensen.
- 1. okt. 2020 Teknologi inspirert av NASA mot rynker og kviser
- 6. sep. 2020 Nupper (keratosis pilaris) og hvordan du blir kvitt det
- 2. aug. 2020 Om cellulitter og muligheten til å bli kvitt dem
- 30. juni 2020 Krem til folket
- 7. mai 2020 Den store guiden til C-vitamin i hudpleie
- 3. mars 2020 Grønt & skjønt
- 11. mars 2019 Om UV-stråler
-
SOLKREM
- 19. mai 2021 “Naturlig” vs. kjemisk solkrem
- 11. mars 2019 Om UV-stråler