Om mikronåling og effekten av det
Det kan kanskje virke litt mot sin hensikt å stikke masse nåler i huden for å få en finere, jevnere hud. Men kort oppsummert er det nettopp det mikronåling (microneedeling) går ut på. Det brukes tynne nåler, som lager små hull/skader i huden. Disse trigger hudens naturlige mekanismer for å reparere skaden og resulterer i økt produksjon av elastin og kollagen, som leger sårene. Dette gir mer spenst og fylde til huden.
Teknikken “subcision” (operasjon uten innsnitt i huden) ble først beskrevet i 1995 av Orentreich og Orentreich, og ble brukt som en metode for å forbedre hudstruktur som bærer preg av tidligere akne-utbrudd, arr, samt linjer og rynker i huden. Behandlingen kan være spesielt effektiv på groper i huden, ofte fra arr eller akne, som forbedres ved at selve nålen «punkterer» huden under behandlingen og fører til at bindevev dannes som resultat av sårhelingen og «fyller ut» gropen.
Hudlege ved Hudklinikken, Anne Birgitte Thomas Nordal, forteller:
“Profesjonell microneedlingpenn er ett elektrisk, automatisert apparat som utførerer små nålestikk, tett i tett, i huden, hvor nåledybden varierer i forhold til hvilket område du behandler og hva du ønsker å oppnå med behandlingen. Det kan være forskjellige innstillinger i forhold til ønske om å behandle overfladisk pigmentering eller arr for eksempel. Disse supertynne nålene lager kontrollerte vertikale mikroskopiske kanaler i huden, altså kontrollerte mikrotraumer, som setter igang "reperasjonsprosserer i huden" som fører til stimulering av fibroblastene som igjen stimulerer produksjon av kollagen og elastin. Dette skal føre til fastere hud som kan hjelpe på fine linjer, porestørrelse og aknearr, eller booste en ellers frisk hud. Kombinerer du med ulike spesialtilpassede serum eller kremer kan du også behandle pigmenteringer”.
Hva er forskjellen på Dermapen og microneedeling?
Det er ulike leverandører innenfor mikronåling og selv om mange kaller selve behandlingen for dermapen er DermaPen en egen merkevare og et verktøy man bruker for å utføre mikronåling.
Vi har fått litt mer informasjon om Dermapen fra Mikael Angell, som jobber for Beauty Technology, som selger DermaPen i Norge.
“DermaPen er verdens ledende microneedeling system. Det utføres ca. 22 500 behandlinger i Norge per år. Forskjellen mellom DermaPen og konkurrentenes microneedeling systemer er todelt.
Det ene gjelder selve pennen; den er fysisk sett større og har en kraftigere motor. Dette er viktig fordi motoren skal kunne rotere nålene raskt, men også klare å få nålen til å penetrere huden dypt nok. Utover effekt, er det også et sikkerhetselement i DermaPen.
Nålene har membraner som sikrer at det ikke skjer kontaminering mellom behandlingene, samt at nålene har en ID-brikke som sikrer at nålene ikke blir brukt på nytt. Det andre er selve systemet, som er serum, kremer, kjemisk eksfoliering og masker, som anvendes i forbindelse med behandlingen. Samlet sett gir dette effektive og trygge behandlinger”.
En blodig affære
Som kjent har vi alltid lidd for skjønnheten. Mikronåling er definitivt ikke noe spa-opplevelse med massasje, avslappende musikk og duftlys. Selve behandlingen kan være ubehagelig. Den utføres ved at verktøyet føres over huden og lager mikroskopiske hull. Verktøyet kan penetrere huden ca. 90 ganger per sekund og har en justerbar nåldybde, ofte fra 0,25 mm til 2,5 mm som tilpasses avhengig av hud og område som behandles.
Man blør, kan få tydelig røde partier på huden, blåmerker og hoven hud. Huden kan føles spesielt hoven, “solbrent”, stram og ubehagelig i 24 timer etter behandling. I løpet av få dager vil rødme og hevelse være betraktelig redusert, men man kan oppleve å få sårskorper. Etter 3-4 dager kan man flasse litt og etter 4-5 dager er huden som regel helt tilbake til normalen.
“Det er viktig at pasienten ikke tar på huden, ikke vasker den eller bedriver fysisk aktivitet 24 timer etter behandlingen. Deretter kan en leve som normalt, men solbeskyttelse er helt nødvendig de neste 2 ukene. For å optimalisere behandlingen, anbefales det et tilpasset kremregime som støtter hudens gjenoppbygning og fremskynder effekten.
Hvor ofte en kan repetere behandlingen avhenger av hvor dypt man har behandlet og hvilken alder pasienten har. En overfladisk behandling uten blodrespons, kan repeteres hver 2-4 uke. Denne type behandling utføres på pasienter som har tilstoppede porer, mild til moderat akne, ujevn hudpigmentering som melasma, solar lentigo eller post-inflammatorisk hyperpigmentering. Behandlingen foregår da kun i hudens øvre lag, epidermis. De aller fleste har dog flere utfordringer som de ønsker å adressere, f.eks. rynker, volumtap og arr. De må behandles dypere og med blodrespons. Denne type behandling kan kun repeteres hver 6-8 uke. Behandlingen foregår da i dermis og setter i gang sårhelingsresponsen og kollagen produksjon. Dette kalles for kollagenindusert terapi. Vi skaper volum gjennom hudens naturlige prosesser.
Overfladiske behandlinger kan med andre ord utføres med korte intervaller og pasienten oppnår resultater på veldig kort tid. 3-4 behandlinger i løpet av 2 måneder vil for de aller fleste være nok. Når det gjelder kollagenindusert terapi, så avhenger dette av pasientens situasjon og behov. Uansett om det er forebyggende eller korrigerende behandling, så vil 6 behandlinger per år være nok. Avhengig av utfordring, så må dette repeteres årlig til oppnådd resultat. Kollagenindusert terapi tar tid og huden kan faktisk jobbe i opptil 2 år etter behandlingen”.
Det anbefales å unngå sminke og annet enn det som er avklart med behandler inntil mikrokanalene i huden har lukket seg. Man bør også etterstrebe å unngå soleksponering, fysisk eksfoliering, kjemisk eksfoliering, sterke såper, badstu, bading, osv for å unngå ytterligere irritasjon, infeksjon og lignende i dagene etter behandling.
Om man har aktiv akne, rosacea, infeksjon, eksem eller andre inflammatoriske hudsykdommer, går igjennom kreftbehandling, går på blodfortynnende medisiner, nylig har tatt fillers, har tendens til kraftig arrdannelse, osv. anbefales det å unngå behandling med mikronåler. Eventuelt kan behandling tilpasses etter konsultasjon med behandler.
Allikevel vil det alltid være en viss risiko når man gjør en slik type behandling, hvor selve formålet er å skade huden for at den skal reparere seg selv. Alle er forskjellige og vil kunne reagere ulikt på en behandling. Jo eldre man er, jo tynnere hud har man og det tar lengre tid for huden å heles, det er greit å ha i bakhodet.
De fleste ulykker skjer i hjemmet
Det markedsføres nå med at det er mulig å nåle seg til tykkere skjegg og studier viser lovende resultat for å nåle seg til mer hår på hodet. Her er det lett å la seg rive med. Spesielt når en liten nålerull kan kjøpes på internettet og kun er få dager fra å være i postkassa.
Men som kjent, de fleste ulykker skjer i hjemmet. Mikronåling er intet unntak. Det er ikke anbefalt å gjøre mikronåling hjemme på egenhånd, hverken til fjes eller skjegg/hår. Det er overhengende fare for å introdusere både bakterier og «fremmedlegemer» til huden ved bruk av mikronålverktøy.
I salong brukes nålene en gang, hjemme bruker du de samme nålene flere ganger. Dette krever nøye sterilisering. Det krever også at nålene er av en viss kvalitet, slik at de ikke brekker og sitter fast i huden, eller er «sløve» og lager arr istedenfor hull i huden. Man skal også vite hvor hardt man kan presse i forhold til tykkelsen på huden. Hjemme risikerer man å få reaksjoner og hudinfeksjoner som skader huden permanent. Anbefalingen er derfor å la rulla ligge og heller snakke med en fagutdannet om ditt budsjett, dine ønsker for huden og legge opp en plan sammen.
“Jeg har ikke kjennskap til alt av dermarollere på markedet, men tenker at dermarollere kan være litt traumatisk for huden da de "ruller" over huden slik at det blir mikrorifter i huden, sammenlignet med microneedling som lager rette mikroskopiske kanaler (90 grader). Jeg vil derfor anse microneedeling som mer skånsomt enn dermaroller. Jeg ville personlig gått til en profesjonell for å sikre en trygg og effektiv behandling, sier hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal”.
En barriere
Det er lett å falle for å google før/etter-bilder og drømme seg bort til glasshud og en ny, poreløs tilværelse. Husk at hud er hud og porer en noe alle trenger, samt at resultat av behandlingen er individuell. Undersøk klinikken og snakk med behandleren før du bestemmer deg. Spør gjerne om de har referanser fra tidligere arbeid. Hygiene og sterilisering av verktøy er ekstremt viktig.
Hudbarrieren er nettopp det, en barriere, ikke en svamp. Det er derfor mange ingredienser som ikke absorberes ned i de dypere hudlagene. Mikronåling gir mulighet til å påføre aktive produkter som absorberes mye dypere i hudlagene enn de ellers ville, fordi huden er punktert. Dette kan gi aktive ingredienser en mulighet til å fungere bedre, fordi de «slipper til» i de hudlagene de har mulighet til å kunne være effektive. Det kreves dog flere studier for å få kartlagt fordeler og bakdeler ved dette.
Det er også viktig at man kun bruker produkter som er klarert med behandleren i perioden rett etter at man har fått utført mikronåling. Ved feil bruk kan huden reagere med å rød og irritert og i verste kapsle inn fremmedlegemer, på fagspråket kalt “granulomatøs reaksjon”, som kan føre til ujevnheter i huden. Enda et argument for å ikke gjøre dette på egenhånd hjemme med egen rulle og selvvalgte serum.
Du husker kanskje du tok katteklor på barneskolen for å sjekke allergi?! Om du har flere allergier eller har sensitiv hud er det lurt å opplyse behandleren om dette, produkter som påføres før, under eller etter mikronåling fordi ingrediensene når dypere ned og kan gi reaksjoner om du er allergisk.
Trygg behandling for arr, akne og pigmentering
De med akne og ujevn hudtone vil kunne se resultater relativt raskt med mikronåling. Ved tap av volum, redusering av linjer og rynker, samt arr, kan det ta noe lengre tid å se resultater.
Mikronåling brukes oftest i ansiktet og halsen, samt brystet, men man kan også utføre behandlingen på kropp og hender for oppstramming, samt hodebunn i forbindelse med hårtap.
På det jevne oppfattes behandling med mikronåler i salong av en fagutdannet, som trygg og skal ha effekt for alle hudtyper. Det er som regel en sykepleierutdannet, en hudpleier og i noen tilfeller hudlege som utfører behandlingen i Norge. Det er viktig at behandler desinfiserer utstyr og at utstyret holder en høy standard.
Konklusjon:
ikke gjør dette hjemme
be om referanser på arbeid og snakk igjennom behandlingen og prosessen med en fagperson
sørg for å være forberedt i forkant av behandlingen, slutt med syrer, retinol eller annen potent behandling i perioden før mikronålingen
sørg for å få god rådgivning på etterbehandling og hvilke produkter du bør/ikke bør bruke
behandlinger som mikronåling kan ideelt sett planlegges før høst/vinterhalvåret for å unngå sterk soleksponering rett i etterkant av behandlingen
-
HELT NERD
- 4. nov. 2024 Nivea Creme vs. Créme La Mer
- 6. mai 2024 Hva skjer hos en hudpleier?
- 11. mars 2024 Hudpleie under kreftbehandling
- 16. nov. 2022 Et fjesapotek for alle hudkriser
- 1. aug. 2022 Hudpleie verden rundt
- 29. juni 2022 Triksene for å fjerne solkremflekker på klær
- 4. apr. 2022 Den nye parfymetrenden, lag på lag med duft
- 30. jan. 2022 Om mikronåling og effekten av det
- 23. jan. 2022 Hva er blått lys og trenger du beskyttelse mot det?
- 1. nov. 2021 Profesjonell behandling av melasma
- 7. juni 2021 Den lille gjengen som eier hudpleiehyllen din
- 19. mai 2021 “Naturlig” vs. kjemisk solkrem
- 7. apr. 2021 Hudpleie som en strategi mot koronaslitasje
- 22. mars 2021 Når huden påvirker mental helse
- 16. feb. 2021 Hvorfor «clean beauty» ikke nødvendigvis betyr bedre produkter.
- 9. feb. 2021 En guide til å kombinere ingredienser
- 17. des. 2020 Om rosacea og mulighten til å bli kvitt det
- 3. des. 2020 Om perioral dermatitt og muligheten til å bli kvitt det
- 20. nov. 2020 Fakta alle kremelskere bør vite
- 18. okt. 2020 Om pigmentflekker og muligheten til å bli kvitt dem
- 4. okt. 2020 Hva er retinol? En stor guide til alt om superingrediensen.
- 1. okt. 2020 Teknologi inspirert av NASA mot rynker og kviser
- 6. sep. 2020 Nupper (keratosis pilaris) og hvordan du blir kvitt det
- 2. aug. 2020 Om cellulitter og muligheten til å bli kvitt dem
- 30. juni 2020 Krem til folket
- 7. mai 2020 Den store guiden til C-vitamin i hudpleie
- 3. mars 2020 Grønt & skjønt
- 11. mars 2019 Om UV-stråler
-
SOLKREM
- 19. mai 2021 “Naturlig” vs. kjemisk solkrem
- 11. mars 2019 Om UV-stråler