Hva er retinol? En stor guide til alt om superingrediensen.
Om du har akne, pigmentering eller rynker, så er retinoider (retinol er en av dem) verdt å sjekke ut. Retinoider er på en måte Beyoncé av hudpleie-verden. Ingen over, ingen ved siden av, og de bak, ja, de ligger et stykke etter. Retinol har vært gjenstand for mange studier, som viser at ingrediensen har effekt. Det er unikt. Vi er ikke bortskjemt med studier når det kommer til ingredienser i hudpleie-segmentet. Det er dyrt, tar langt tid og krever mye ressurser, retinol er tydeligvis verdt det.
Retinol er litt som trening. Man hiver seg ikke ut på en 2 mils joggetur utrent i flip-flops. Man bygger toleranse for treningsmengde og forskjellig type trening. Man starter forsiktig med retinol, finner ut hvor tolerant huden er og sørger for å fylle på med masse fuktighet.
Retinoider er en paraplybetegnelse for en familie av A-vitamin og dens derivat. Retinol er en av disse. Den mest effektive formen er ren retinsyre/A-vitaminsyre/retinoic acid, og fås kun på resept. Andre retinoider selges i produkter i butikk, og har ulik effekt avhengig av type retinoid og %-andel av den i en formel. Høyest %-andel av ingrediensen i et produkt er ikke nødvendigvis bedre for deg. Du må teste litt for å finne ut hvilken % huden din liker, og hvilken type retinoider den responderer best på.
Ting å vite om retinol:
med mindre du ikke sliter med akne, eller pigmentering kan du vente med å bruke retinoider til etter fylte 30. Bruk heller C-vitamin og niacinamide som er forebyggende mot kollagentap og pigmentering.
retinoider skal ikke brukes under graviditet. A-vitamin er viktig for synet, huden, slimhinner, fosterutvikling, vekst og immunsystemet. Det er derfor viktig for gravide å få i seg nok A-vitamin, men for høyt, eller for lavt inntak kan skade fosteret. Ettersom huden ikke er første pri når man lager et barn anbefales det å ikke bruke retinoider under graviditet, og heller ha dialog med lege mht. resterende A-vitamin inntak. Når det gjelder reseptbelagt A-vitamin som isotretinoin eller lignende skal man være i dialog med lege og gå på P-piller under behandlingen. Denne formen for A-vitamin kan være svært skadelig for foster.
start forsiktig med retinoider. Påfør 1 kveld første uken. 2 kvelder (ikke påfølgende kvelder) andre uken. 3 kvelder (ikke påfølgende kvelder 3 uken) og se hvordan huden din tolererer det. Litt flass, rød hud og irritasjon er normalt og vil passere.
bruk alltid solkrem på dagen, uansett vær, om du bruker retinoider i rutinen. Solkremen bør helst være med SPF 30 eller høyere med god beskyttelse mot UVA og UVB.
ikke start med høyt retinoid-innhold. Start med «milde» retinoider og jobb opp toleranse. Skal ikke brukes mer enn en gang om dagen.
retinoider virker ikke eksfolierende, men vær forsiktig med bruk av andre eksfolierende produkter som AHA, BHA, LHA, PHA, enzymer og fysisk skrubb. Disse kan i kombinasjon tørke ut huden. Det beste er å vente litt til huden tolererer retinol og deretter re-introdusere eksfoliering til rutinen litt etter litt.
påfør retinol på tørr hud etter rens på kvelden, vent ideelt sett 10-20 minutter før du påfører fuktighetsgivende produkter.
bivirkninger kan være rød hud, flass, irritasjon og sensitivitet, dette skal avta på sikt, om det ikke gjør det, kontakt hudlege for oppfølging.
huden kan ofte trenge mer fuktighet når man starter å bruke retinol, og det er derfor lurt å se etter en fuktighetskrem med ceramider/fettsyrer/lipider som opprettholder en sunn hudbarriere, samt fuktighetsgivende ingredienser som: glycerin, Sodium PCA (pyrrolidone carboxylic acid), hyaluronic acid og/eller beroligende ingredienser som: allantoin, centella asiatica extract, bisabolol, niacinamide og colloidal oatmeal.
ikke bruk retinoider rett under øynene, med mindre produktet er formulert for dette formålet. Huden her er tynnere og man må jobbe opp toleranse for retinol også her.
det er helt vanlig å oppleve kviser og litt tørre partier de første ukene når man starter på retinoider.
har du økt risiko for redusert beintetthet, osteoporose eller beinbrudd og har passert overgangsalder er det anbefalt at man ikke bruker retinoider over 0,3%
høyere % retinoider i et produkt er ikke nødvendigvis bedre. Ingen retinol-produkter kan selges i over 1% uten resept, om det står over 1% er det kun basert på råmateriale og ikke hvilken % retinoider som faktisk er aktive i den ferdige formelen.
et produkt med retinol bør ha en forpakning som forhindrer at lys og luft kommer i kontakt med innholdet. En type pumpe vil være å foretrekke.
Hver dag kvitter huden seg med døde hudceller. Raskt når vi er yngre, saktere når vi er klokere/eldre. Etter at nye celler er «født» reiser de igjennom hudlagene, til de når overhuden. Cellene er da «døde hudceller». Nye celler som når hudoverflaten presser de døde cellene ut. Ettersom vi blir eldre blir færre nye celler produsert og de døde hudcellene klamrer seg til det øverste hudlaget vårt lengre.
Med alderen er det også vanlig at huden vår blir tynnere, og mister elastisitet. Ved langtidsbruk av retinoider blir epidermis/lærhuden tykkere, mens dermis/overhuden blir tynnere, dette bidrar til å redusere rynker.
Det er utstrakte bevis for at retinsyre har effekt, og det finnes en rekke kliniske studier som konkluderer med at ulike former for retinoider kan:
Balansere talgproduksjon
Stimulere produksjon av kollagen og elastin
Øke cellefornyelsen
Sørge for at porene ikke blir tilstoppet
Bidra til en riktig fordeling av melanin i huden, og dermed redusere pigmentering ved langvarig bruk
Redusere linjer og virker preventivt på aldringstegn
Forbedre hudtekstur
En retinoids effektivitet bestemmes av antall trinn kroppen bruker på å omdanne den til retinsyre.
Retinol esters blir til → retinol som blir til → retinal/retinaldehyd som blir til → retinsyre.
Retinsyre binder seg til, og stimulerer, retinoid-reseptorene vi har i huden og setter i gang flere endringer i huden på cellenivå. Jo færre steg før man får retinsyre, jo kjappere konverteres ingrediensen, og jo mer effekt vil den ha. Ulike retinoider vil gi ulik effekt, og vil tåles ulikt, avhengig av person.
Retinol esters
Retinol esters er den mildeste formen for retinoider, og er et godt sted å starte, når man ønsker å prøve denne ingrediensen. Retinol esters kan også fungere bra for dem med sensitiv hud, fordi de sjelden vil gi de kjente bivirkninger man kan få ved bruk av retinol, som: rød hud, flass og irritasjon. Det er allikevel anbefalt å starte forsiktig.
Retinyl Propionate er den mest effektive retinol esteren, som skal være effektiv på rundt 0,3%. Retinyl acetate og retinol linoleate er mindre potente retinol esters. Retinyl palmitate er en veldig populær ingrediens, men dessverre ikke av den mest effektive sorten. Retinyl palmitate absorberes veldig sakte av huden og kan, fordi den absorberer tregt, bli eksponert for UV-lys og føre til dannelse av frie radikaler, som kan skade cellene våre. Det anbefales dermed å bruke andre typer retinol esters enn retinyl palmitate. Skulle du allikevel foretrekke denne formen for retinol esters bør produktet brukes kun på kvelden og natten, for å unngå UV-lys.
Produkter med retinol propionate er perfekt om du vil teste retinol eller ønsker et mildt alternativ:
Murad Multi-Vitamin Infusion Oil, inneholder retinyl propionate, samt salicylic acid som er bra mot akne, antioksidant E-vitamin, derivat av C-vitamin (Tetrahexyldecyl Ascorbate) og linoleic acid som styrker hudbarrieren. Passer for tørr og sensitiv til normal hud.
Dermalogica Retinol Clearing Oil inneholder retinyl propionate, samt salicylic acid som er bra mot akne, arganolje som er fuktighetsgivende, antioksidant phenylethyl resorcinol og antioksidant E-vitamin. Fin for de som har akne eller fet hud.
A313 er en fransk apoteksfavoritt som har fått et stort oppsving på Tik Tok og andre sosiale medier. Formelen inneholder tre derivat av retinol: retinyl acetate, retinyl propionate og retinyl palmitate. Hverken retinyl palmitate eller retinyl acetate er regnet som spesielt effektive. Retinyl propionate har noe mer potensiale, men dette er et produkt som effektivt holder fukt i huden pga. teksturen, som kan minne om vaselin. Ergo kan noe av fordelene tilskrives okklusivitet, ikke nødvendigvis retinol esterne. Dette kan være et alternativ for sensitiv hud, men i all ærlighet mener vi denne er litt hypet. Det finnes mange bedre alternativ til milde retinoler på markedet.
Retinol
Retinol er mer effektiv enn retinol esters, og kan være fint for dem som har testet, og jobbet opp toleransen for retinol. Retinol kan gi lignende hud-endringer som retinsyre, selv om det vil ta lengre tid med retinol, fordi det må konverteres til retinaldehyde, og deretter til retinsyre.
Retinol kan gi en del bivirkninger, som tørrhet og irritasjon. Det avhenger av formel og hvor stor konsentrasjon retinol det er i formelen. De fleste hudtyper skal kunne vende seg til retinol over tid (bruk 1-2 ganger i uken i starten, deretter øke ettersom huden bygger opp toleranse).
Skinceuticals 0,3% Retinol, inneholder retinol, fuktighetsgivende propanediol, fuktighetsgivende og mykgjørende caprylyl glycol og beroligende bisabolol. Det er en tynn krem som absorberer kjapt og ikke etterlater noen hinne. Skinceuticals 0,3% er et perfekt sted å starte om du starter på retinol for første gang, eller skal starte opp igjen etter en pause, Skinceuticals har retinol 0,5% og 1% som man kan gå over til når huden har bygget toleranse.
Exuviance Retinol Serum inneholder retinol, fuktighetsgivende glycerin, acetyl glucosamine som i studier har vist å lysne pigmentering, samt forbedre linjer, antioksidant E-vitamin og beroligende bisabolol. Det er en tynn krem som absorberer kjapt og ikke etterlater noen hinne. Passer for alle hudtyper.
Elizabeth Arden Retinol Ceramide Capsules er for dem som ønsker en veldig mjuk og god start på retinol-reisen. Du vil mest sannsynlig ikke trenge å jobbe opp toleranse til disse i særlig grad, da retinol er ganske langt nede på ingredienslisten og sannsynligvis ikke i veldig høy konsentrasjon. Det er en god ting når man starter med retinol! Kapslene inneholder også cermider, som er bra for hudbarrieren, peptider (Palmitoyl Tetrapeptide-7 og Palmitoyl Tripeptide-1) som vanligvis kommer i kombinasjon, dette er en av de mest populære peptidene i hudpleie fordi de i studier (produsentens egne) har vist å kunne redusere rynker, forbedre hudtekstur, elastisitet og hudtone. Formelen kommer i kapsler og er ganske tykk, den trekker ikke like kjapt inn og man kan føle det som en hinne på huden. Disse kapselene passer nok best for dem som har sensitiv, tørr eller normal hud og vil prøve retinol.
Retinol kan finnes på ingredienslisten/produkter beskrevet som Retistar Retinol. Dette er en blanding som stabiliserer retinol i formelen og består av ingrediensene: mykgjørende caprylic/capric triglyceride, antioksidant sodium ascorbate, antioksidant E-vitamin og retinol. 1% retistar retinol er derfor sammenlignbart med kun 0,05% retinol, hvilket ikke er veldig potent. Produkter med retistar retinol kan være et godt sted å starte når du skal begynne på retinol eller har sensitivt hud.
Retinal/retinaldehyd
Retinal/retinaldehyd konverteres direkte til retinsyre i huden og skal være 20 ganger mer potent enn retinol. Denne ingrediensen er for viderekomne. Den gir færre bivirkninger enn ren retinsyre. Ingrediensen brukes for pasienter med akne (fordi den er antibakteriell og øker cellefornyelsen) og psoriasis. Bivirkninger kan være tørrhet, irritasjon og rødhet.
Medik8 Crystal Retinal 1 - 10. Medik8 har flere produkter med ulik styrke.
Crystal Retinal 1 inneholder 0,01%, for nybegynnere og dem med sensitiv hud.
Crystal Retinal 3 inneholder 0,03%, for dem som har prøvd milde retinol-produkter før og ikke har sensitiv hud.
Crystal Retinal 6 inneholder 0,06%, for dem som har opparbeidet toleranse for retinol og ønsker mer effekt.
Crystal Retinal 10 inneholder 0,10%, for dem som har opparbeidet toleranse og har hud som tåler sterke retinol-produkter.
Alle utgavene av Crystal Retinal inneholder retinal/retinaldehyd, fuktighetsgivende glycerin, derivat av C-vitamin (3-O-Ethyl Ascorbic Acid) som øker kollagenproduksjon og virker betennelsesdempende, antioksidant E-vitamin, mykgjørende og fuktighetsgivende squalane og fuktighetsgivende hyaluronsyre.
Elixir Retinext Advanced Corrective Serum inneholder retinal/retinaldehyde relativt høyt på ingredienslisten og de med sensitiv hud bør trå varsomt/starte forsiktig om de velger dette produktet. Formelen inneholder også azelaic acid som er betennelsesdempende og kan lysne pigmentering, gluconolactone som eksfolierer mildt, er fuktighetsgivende og bidrar til en sunn hudbarriere, antioksidant E-vitamin og antioksidant alpha-arbutin som også virker lysnende på pigmentering. Passer for de fleste hudtyper.
Avéne Physiolift Nigth Balm inneholder begge retinal/retinaldehyde, selv om den er ganske langt ned på listen og sannsynligvis ikke i stor konsentrasjon. Dette gjør Avène til et fint alternativ om man ønsker å teste retinaldehyde eller har spesielt sensitiv hud. Night balm inneholder også fuktighetsgivende glycerin, antioksidant E-vitamin, fuktighetsgivende hyaluronsyre, ascophyllum nodosum som er en antioksidant og forbedrer hudteksturen, flavanoid HMC som er en antioksidant og betennelsesdempende, samt antibakteriell og fuktighetsgivende pentylene glycol.
Retinsyre esters / Retinoid Acid Esters
En ny form for retinoider som dukker opp i flere og flere produkter. Det er ikke så mye data på disse ingrediensene ennå, men de kan se lovende ut som et alternativ til retinol, fordi de er mer effektive, men gir mindre irritasjon.
Retinyl retinoate (Retinol-8) er en retinsyre ester som brytes ned til retinol og retinsyre i huden. Tidlige studier viser at retinyl retinoate støtter produksjonen av kollagen åtte ganger mer enn retinol. Den er også mer effektiv for å redusere linjer og virker på mild til moderat akne ved å redusere bakterier og talgproduksjon, den fungerer også som antioksidant. Ingrediensen skal være mindre irriterende enn andre retinoider.
En annen retinsyre ester er hydroxypinacolone retinoate (HPR). Det meste av info på denne ingrediensen kommer fra produsenten, som mener at HPR reduserer linjer, pigmentering og gir en bedre hudtekstur.
HPR er også kjent som «granactive retinoid». Granactive retinoid er en blanding med dimethyl isosorbide (en ingrediens som hjelper andre ingredienser å penetrere huden) som inneholder HPR. Vær oppmerksom på at du må dele med 10 for å få den faktiske konsentrasjonen av HPR i formelen.
Verso Super Facial Serum inneholder retinyl retinoate, antioksidant E-vitamin, fuktighetsgivende glycerin, fuktighetsgivende og mykgjørende squalane og ceramider som bevarer hudbarrieren. Passer best for normal og tørr hud.
Skincity Correcting Second Concentrate inneholder hydroxypinacolone retinoate, antioksidant arbutin, som også kan lysne huden, beroligende bisabolol, Centella Asiatica Extract som er en antioksidant, beroligende og fuktighetsgivende, fettsyren linolenic acid som er mykgjørende og antioksidant E-vitamin. Passer for de fleste hudtyper.
The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion inneholder granactive retinoid (med hydroxypinacolone retinoate), fuktighetsgivende glycerin, beroligende bisabolol og fuktighetsgivende propanediol. Passer for normal og fet hud.
Retinsyre (fås på resept etter konsulatsjon med lege/hudlege)
Tretinoin er ren retinsyre og trenger ikke konverteres i huden for å ha effekt. Tretinoin er det utstrakte bevis for og ingrediensen har vist en betydelig evne til å redusere linjer og rynker ved å gjenopprette kollagendannelse og hemme nedbrytning av kollagen. Den strammer også opp løs hud, jevner ut ru hud, reduserer pigmentflekker og gir mer fyldighet til huden. Tretinoin behandler kviser ved å bremse keratinisering, hindrer at porer tetter seg, og regulerer talgproduksjonen.
Tretinoin er en potent ingrediens og er dermed forbundet med en rekke bivirkninger som hudirritasjon, flass, rødhet og i visse tilfeller opphovning. Det er derfor en ingrediens som kun skal brukes etter konsultasjon og under oppfølging av hudlege.
Adapalene er en syntetisk retinoid, på resept, som selektivt binder seg til noen (men ikke alle) retinoidreseptorene i huden vår. Det betyr at den ikke trenger å konverteres til retinsyre før den blir aktiv. Adapalene virker ved å redusere inflammasjon, forhindre tilstopping av porene, normaliserer dannelsen av keratin og kan forbedre mild til moderat pigmentering og redusere linjer.
Den er kjent, i hovedsak, for å være effektiv mot akne. Og har i noen studier vist seg å være mer effektiv og mindre irriterende enn tretinoin. Skal kun brukes etter konsultasjon og under oppfølging av hudlege.
Tazarotene binder seg selektivt til noen (men ikke alle) retinoidreseptorene i huden vår. Tazarotene blir skrevet ut til pasienter med psoriasis og akne. Den reduserer akne, reduserer linjer og rynker, lysner pigmentering, minsker størrelsen på porer og gir tykkere epidermis. Fordi ingrediensen er så potent gir den også bivirkninger som tørrhet, rødhet og irritasjon. Skal kun brukes etter konsultasjon og under oppfølging av hudlege.
Trifarotene (ikke godkjent i Norge ennå) er en relativt ny retinoid og binder seg selektivt til kun en av retinoidreseptorene i huden. Den er derfor mer skånsom enn adapalene og tazarotene. Trifarotene skal fungere godt mot akne, både i ansikt, på bryst, skuldre og rygg.
Isotretinoin (også kjent som Accutane) er en retinoid man tar oralt. Isotretinoin behandler alvorlig akne og fungerer blant annet ved å redusere talgproduksjon og nøytralisere akne-bakterier. Ingrediensen kan ha sterke bivirkninger som trøtthet, eksem, hodepine, osv. og anbefales kun i alvorlige tilfeller, og under oppfølging av lege/hudlege.
Ifølge Statens Legemiddelverk kan produkter ment for kosmetisk bruk inneholde 1% retinol. Alt over dette får man kun på resept.
EMA (European Medicine Agency), SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety i Europa) og Vitenskapskomiteen for mattrygghet anbefaler konsentrasjoner av 0,3% eller mindre ved bruk av retinoider i hudpleie. Dette fordi anbefalt inntaksnivå for A-vitamin er satt til 3000 µg RE/dag for voksne mennesker. For personer som er gravide, har økt risiko for redusert beintetthet, osteoporose og beinbrudd, spesielt kvinner etter overgangsalder er det satt veiledende inntaksnivå på 1500 µg RE/dag. Dette fordi for høyt inntak av A-vitamin kan føre til skader på foster eller negativ effekt på beinbygningen for utsatte grupper.
Det er ikke funnet at langsiktig bruk av retinoider kan ha andre bivirkninger enn irritasjon og rød, sensitiv hud. Grunnlaget for anbefaling om en konsentrasjon på 0,3% er for å ta hensyn til de andre kildene til A-vitamin vi får i oss, via kosthold og kosttilskudd, slik at totalen ikke overstiger 3000 µg RE/dag.
-
HELT NERD
- 4. nov. 2024 Nivea Creme vs. Créme La Mer
- 6. mai 2024 Hva skjer hos en hudpleier?
- 11. mars 2024 Hudpleie under kreftbehandling
- 16. nov. 2022 Et fjesapotek for alle hudkriser
- 1. aug. 2022 Hudpleie verden rundt
- 29. juni 2022 Triksene for å fjerne solkremflekker på klær
- 4. apr. 2022 Den nye parfymetrenden, lag på lag med duft
- 30. jan. 2022 Om mikronåling og effekten av det
- 23. jan. 2022 Hva er blått lys og trenger du beskyttelse mot det?
- 1. nov. 2021 Profesjonell behandling av melasma
- 7. juni 2021 Den lille gjengen som eier hudpleiehyllen din
- 19. mai 2021 “Naturlig” vs. kjemisk solkrem
- 7. apr. 2021 Hudpleie som en strategi mot koronaslitasje
- 22. mars 2021 Når huden påvirker mental helse
- 16. feb. 2021 Hvorfor «clean beauty» ikke nødvendigvis betyr bedre produkter.
- 9. feb. 2021 En guide til å kombinere ingredienser
- 17. des. 2020 Om rosacea og mulighten til å bli kvitt det
- 3. des. 2020 Om perioral dermatitt og muligheten til å bli kvitt det
- 20. nov. 2020 Fakta alle kremelskere bør vite
- 18. okt. 2020 Om pigmentflekker og muligheten til å bli kvitt dem
- 4. okt. 2020 Hva er retinol? En stor guide til alt om superingrediensen.
- 1. okt. 2020 Teknologi inspirert av NASA mot rynker og kviser
- 6. sep. 2020 Nupper (keratosis pilaris) og hvordan du blir kvitt det
- 2. aug. 2020 Om cellulitter og muligheten til å bli kvitt dem
- 30. juni 2020 Krem til folket
- 7. mai 2020 Den store guiden til C-vitamin i hudpleie
- 3. mars 2020 Grønt & skjønt
- 11. mars 2019 Om UV-stråler
-
SOLKREM
- 19. mai 2021 “Naturlig” vs. kjemisk solkrem
- 11. mars 2019 Om UV-stråler