En guide til å kombinere ingredienser
Å kombinere ingredienser kan være en utfordring. Man skal ikke trenge å være en kjemiker for å sette sammen en hudpleierutine, men jo fler aktive ingredienser på markedet, jo høyere sjans for å gå på en smell. Vi har sett på noen av de gode og ganske gode kombinasjonene av ingredienser, samt de man kanskje burde styre unna.
Den mest kjente kombinasjonen av ingredienser er Kligman’s formula. Vi har skrevet mer om den her. Den består av (5% HQ (hydrokinon), 0,01% tretinoin (retinsyre) og 1% kortikosteroid (momentasone) og var en type «gullstandard» for behandling av pigmentering siden den ble formulert i 1975. Den er siden kommet i noe ulike varianter og ansees fortsatt som en effektiv behandling mot pigmentering.
Oss bekjent er det ingen andre som har klart å gjøre en ingredienskombinasjon like kjent som Dr. Albert Kligman sin. Han var dog noe kontroversiell i måten han gjorde sin research på, som blant annet inkluderte forsøk på innsatte ved Holmesburg fengsel i Philadelphia. En ganske omstridt person med andre ord.
Poenget er, at når det er så få “gullstandard”-ingredienskombinasjoner som er kjent for forbruker, kan det være vanskelig å vite hvilke ingredienser som kan, og bør, kombineres og hvilke man bør unngå å blande.
Mikse og trikse
I dagens marked er det et vanvittig utvalg av ingredienser og det er en hodepine å finne ut hva som egentlig funker og ikke funker sammen. Man må ta høyde for pH-verdi, formel, konsistens på produktet, hvordan det absorberer, osv.
Utfordringen med å kjøpe produkter som inneholder flere aktive ingredienser i en formel er at de sjelden er ved de konsentrasjonene som er bevist effektive og man får dermed ikke full uttelling av ingrediensen. Det betyr ikke at formler med flere aktive ingredienser ikke kan være effektive, men noen ganger kan det være en fordel å bruke ulike produkter og kombinere dem. Da gjenstår spørsmålet med hvilke ingredienser man egentlig kan trikse og mikse med.
Det er lurt å sjekke ingredienslista kjapt før man setter i gang. Ofte er det flere produkter i rutinen din som inneholder syrer, selv om det ikke er opplyst om det i markedsføringen. Du finner syrer på ingredienslista som:
lactic acid
glycolic acid
mandelic acid
salicylic acid
lipohydroxy acid
gluconolactone
galactose
lactobionic acid
Man bør unngå å bruke for mange eksfolierende syrer i en rutine, samt unngå å bruke dem for ofte. Det kan føre til at man ødelegger hudbarrieren og får irritert, rød hud og kviser.
Retinol og retinolderivat finnes også i flere produkter, selv om det ikke markedsføres som retinol-produkt. Se etter:
retinyl propionate
retinyl acetate
retinol linolate
retinyl palmitate
retinol
retistar retinol
retinal
retinaldehyd
retinyl retinoate
hydroxypinacolone retinoate
Man bør unngå å bruke flere ulike produkter med retinol, fordi det kan virke irriterende på huden og ødelegge hudbarrieren. Det finnes varianter av retinol tilsatt i en del nattkremer uten at dette er kommunisert på forpakningen.
Når man bruker aktive ingredienser er det en fordel å bruke dem i serum. Gjerne etterfulgt av en rik fuktighetskrem på natten og en god fuktighetskrem og solkrem på dagen. Noen aktive ingredienser gjør huden spesielt utsatt for pigmentering og solskader. Solkrem beskytter mot dette.
Couple goals
Ingredienser som funker veldig godt alene, men kanskje enda bedre sammen. Dette er noen av dem:
Hyaluronsyre + polyglutamic acid
En duo vi nok kommer til å se mer av i fremtiden er hyaluronsyre og det mange spår er den «nye» IT-ingrediensen polyglutamic acid (PGA). Hyaluronsyre kan binde opptil 1000 ganger sin egen vekt i vann, mens PGA kan (ifølge produsenten) binde 5-10 ganger mer enn det. De fleste er enig om at PGA kan binde mer vann enn hyaluronsyre, men det ser dog ut som den beste måten å bruke PGA på kan være i vann-baserte produkter og da i kombinasjon med hyaluronsyre. Ingrediensene virker litt som luft i en bademadrass, de fyller ut og gjør huden mer jevn, samt øker fuktighetsnivået. Rynker og linjer er mer synlig når huden er tørr, derfor er god fuktighet alltid en lur strategi.
C-vitamin + peptider
Peptider bygger strukturer som bidrar til økt produksjon av kollagen og elastin, som gir fylde og volum til huden. C-vitamin beskytter huden mot frie radikaler som kan ødelegge disse strukturene, i tillegg til at C-vitamin bidrar til økt produksjon av kollagen. En stjernekombo! Påfør gjerne serum med C-vitamin først, deretter peptider. Finn eventuelt et produkt som inneholder begge ingredienser.
C-vitamin + E-vitamin
C-vitamin er en sterk antioksidant og bidrar til kollagenproduksjon. Vi har C-vitamin i huden, men produserer det ikke selv, og selv om man tar C-vitamin tilskudd blir kun en liten del av dette tilgjengelig for huden. C-vitamin til huden må derfor tilføres via produkt.
E-vitamin er en sterkere antioksidant enn C-vitamin. C-vitamin regenererer E-vitamin, mens E-vitamin skal øke effekten av C-vitamin, slik at den blir 4 ganger mer effektiv. Om man kaster ferulic acid inn i miksen vil det gjøre C-vitamin enda mer effektiv. Miksen er dog ganske spesifikk: 1% E-vitamin (alpha-tocopherol) med 15% C-vitamin og 0,5% ferulic acid. Denne spesifikke formelen er patentert og tilhører Skinceuticals som eies av L’Oréal og brukes i produktet C E Ferulic-serum. Ingrediensene gir en god beskyttelse mot frie radikaler og øker kollagenproduskjonen. Man kan finne miksen C-vit + E-vit + ferulic acid i andre formler og produkter også, men i ulike konsentrasjoner.
L’Oréal har nylig vært i en rettslig tvist med Drunk Elephant, eid av Shisheido, fordi Drunk Elephant lanserte sitt C-Firma Day Serum som hadde svært lik formel som patenterte Skinceutical C E Ferulic, men mye billigere. Rettstvisten er nå avsluttet ved forlik. Les mer om saken her.
Antioksidanter (C- og E-vitamin) + solkrem
Studier viser at antioksidanter som C- og E-vitamin i kombinasjon med solkrem beskytter bedre mot synlige aldringstegn og hudkreft, enn solkrem alene.
Frie radikaler, produsert av UV-stråling kan endre DNA og bryte ned kollagenet i huden. Antioksidanter nøytraliserer frie radikaler, mens solkrem beskytter huden mot UV-strålene. Å beskytte huden mot UV-stråling og frie radikaler er den beste beskyttelsen mot aldringstegn. Påfør serum med antioksidanter (C- og/eller E-vitamin) etter rens, før fuktighetskrem og påfør solkrem etter fuktighetskrem.
Retinol + niacinamide
Niacinamide bidrar til at huden tåler retinol bedre. Retinol kan gi bivirkninger som tørr og irritert hud. Niacinamide styrker hudbarrieren og øker fuktighetsnivået i huden og kan derfor motvirke dette. Begge ingrediensene stimulerer også kollagen-produksjon som gir mer fylde til huden. Litt avhengig av produkter, men noen studier viser at det er mest effektivt å påføre retinol først og deretter niacinamide.
Fettsyrer + kolesterol + ceramider
Fuktighetsnivået i huden avgjøres i stor grad av det man kaller “the lipid matrix”, en miks av 40-50% ceramider, 25% kolesterol og 10-15% fettsyrer. Den styrer hvor mye vann som slipper ut og inn av huden og når denne «lipid matrix» er i ubalanse kan man få tørr og gusten hud.
Fettsyrer, kolesterol og ceramider er ofte å se på ingredienslisten i kremer, men for å kunne forbedre og styrke hudbarrieren bør de alle tre være i en spesifikk kombinasjon på mellom 1 ceramider: 1 kolesterol : fettsyrer til 3:1:1. Om de er kombinert på denne måten skal de i følge studier kunne forbedre fuktighetsinnholdet i huden på bare 30 minutter.
Centella asiatica + C-vitamin + glycolic acid
Alle ingrediensene bidrar til økt kollagenproduksjon på egenhånd og sammen spiller de hverandre enda bedre. Alene skal hver av ingrediensene kunne doble effekten på kollagenproduksjon, mens alle disse ingrediensene kombinert skal kunne firedoble effekten.
Centella asiatica finner man som regel ikke på egenhånd i serum, men den finnes ofte i fuktighetsgivende og beroligende serum. Man kan for eksempel bruke glycolic acid og centella asiatica kveld og C-vit på morgenen.
Det er komplisert
Noen ingredienser har et komplisert forhold som fordrer at man tar noen forbehold om man ønsker å bruke dem begge.
C-vitamin (ascorbic acid) + niacinamide
Studier fra 1960-tallet viste at C-vitamin (den rene formen, ascorbic acid) konverterte niacinamide til niacin i huden. Dette førte til rødming i huden. Dette var dog om både niacinamide og C-vitamin holdt en høy temperatur. Dette er ikke en problemstilling med formlene vi har i dag, som stort sett holder romtemperatur. Det er også mer vanlig å bruke C-vitamin derivat som ikke vil ha den samme reaksjonen med niacinamide uavhengig av temperatur.
Årsaken til at det fortsatt «henger igjen» at C-vitamin og niacinamide ikke skal kombineres har muligens noe med pH-verdi å gjøre. Ren ascorbic acid trenger en lav pH for å være effektiv, mens niacinamide trenger en nøytral eller høyere pH. Ren ascorbic acid er også en ustabil ingrediens som kan forringes av lys, oksygen og andre ingredienser, mens niacinamide er en stabil ingrediens.
Den beste måten å bruke ingrediensene sammen på er å bruke C-vitamin morgen og niacinamide på kvelden. Eventuelt påføre i samme rutine, da med letteste formel først. Vent gjerne noen minutter mellom påføringer.
Niacinamide + salicylic acid (BHA)
Salicylic acid er oljeoppløselig, betennelsesdempende og eksfolierende. Salicylic acid virker forebyggende for kviser, ettersom den løser opp oljen i porene. Salicylic acid virker også betennelsesdempende og promoterer kollagen-produksjon.
Niacinamide jevner ut hudtonen, reduserer rødhet i huden, minsker talgproduksjonen (derfor god ingrediens om man har fet hud), hjelper til å balansere tørr hud (holde på fuktigheten i huden), styrke hudbarrieren, hjelper huden å produserer kollagen, kan bidra til å redusere pigmentering.
Når man har overproduksjon av talg og redusert innhold av kollagen og elastin i huden kan man få forstørrede porer. Niacinamide og salicylic acid bidrar begge til å forbedre denne tilstanden.
Niacinamide har en pH på rundt 5.0 - 7.0 mens syrer ofte ligger på rundt 3.0 - 4-0. Man risikerer derfor å gjøre syrene mindre effektive om ingrediensene legges på rett etter hverandre. Man risikerer også at huden rødmer fordi niacinamide omdannes til Niacin (en annen form for Vitamin B3). Dette er ikke farlig, men rødfargen kan henge igjen på huden en periode og kan være sjenerende.
Løsningen er å påføre dem til ulike tider f.eks: niacinamide på morgen og salicylic acid på kvelden. Eventuelt vente litt mellom påføring og gjerne påføre BHA først, deretter niacinamide.
Retinol + AHA
Det er en kjent misforståelse at retinol eksfolierer. Den eksfolierer ikke så mye som den «sparker ut» døde hudceller innenfra. Altså, den sørger for mer effektiv cellefornyelsen og dermed høyere «turnover» av celler.
AHA fungerer ved å løser opp båndet mellom døde hudceller, som gjør at nye cellelag og nyere hud kommer frem. På denne måten gir AHA glød og kan også gi en jevnere hudtone, tekstur og redusere linjer. AHA promoterer cellefornyelse, kollagenproduksjon og øker fuktighetnivået i huden.
Både AHA og retinol er aktive ingredienser og kan være irriterende for huden, man skal derfor være forsiktig med å bruke dem i samme rutine, men de kan utgjøre en god synergi for huden fordi retinol sørger for cellefornyelsen, mens AHA kvitter seg med de døde hudcellene og bidrar til at huden holder bedre på fuktighet, som igjen kan motvirke uttørrende effekt av retinol.
Pga. pH-verdi og potensiale for å irritere huden ved å bruke to sterke ingredienser samtidig kan man bruke en toner med AHA på morgen og deretter retinol på kvelden. Start med en ting av gangen. F.eks retinol et par kvelder i uken, legg til en toner med AHA etter at huden har jobbet opp toleransen for retinol.
Langdistanseforhold
Disse ingrediensene passer best med mye distanse mellom seg. De bør ikke brukes i samme rutine, for å unngå hudirritasjon og svekke hudbarrieren.
Retinol + C-vitamin
Ulik pH-verdi fører til at disse ingrediensene ikke er en optimal kombinasjon. Løsningen er å bruke C-vitamin morgen og retinol kveld.
Benzoyl peroxide + C-vitamin
Benzoyl peroxide (finnes blant annet i Basiron, som brukes mot kviser) oksiderer C-vitamin og begge ingrediensene blir ineffektive. Bruk på ulike dager.
Mikse for mange syrer (AHA, BHA, PHA, LHA)
Man trenger ikke eksfoliere hver dag og man bør unngå å bruke mange syrer samtidig, det kan svekke hudbarrieren og føre til irritert og tørr hud, samt kviser.
Retinol + BHA
Begge ingrediensene jobber i dypere hudlag og kan i kombinasjon tørke ut huden. Kan brukes ulike dager, men vær forsiktig og slutt å bruke om huden blir rød og irritert.
Uavhengig av hvilke ingredienser man ønsker å kombinere er det viktig at man starter forsiktig. Legg gjerne til en og en aktiv ingrediens i rutinen av gangen. Blir huden sår, rød eller irritert bør man fokusere på en enkel rutine med mild rens og fuktighetskrem for å bygge opp hudbarrieren.
NCBI - Exogenous lipids influence permeability barrier recovery in acetone-treated murine skin
NCBI - Identification of a novel keratinocyte retinyl ester hydrolase as a transacylase and lipase
NCBI - Vitamin C in dermatology
Citeseerx - In vitro percutaneous absorption of alpha hydroxy acids in human skin
NCBI - Interaction of vitamins C and E as better cosmeceuticals
Wiley - Niacinamide in skincare
Jaad - Melanocytes' dendricity down-regulated by the association niacinamide–ascorbic acid
-
HELT NERD
- 4. nov. 2024 Nivea Creme vs. Créme La Mer
- 6. mai 2024 Hva skjer hos en hudpleier?
- 11. mars 2024 Hudpleie under kreftbehandling
- 16. nov. 2022 Et fjesapotek for alle hudkriser
- 1. aug. 2022 Hudpleie verden rundt
- 29. juni 2022 Triksene for å fjerne solkremflekker på klær
- 4. apr. 2022 Den nye parfymetrenden, lag på lag med duft
- 30. jan. 2022 Om mikronåling og effekten av det
- 23. jan. 2022 Hva er blått lys og trenger du beskyttelse mot det?
- 1. nov. 2021 Profesjonell behandling av melasma
- 7. juni 2021 Den lille gjengen som eier hudpleiehyllen din
- 19. mai 2021 “Naturlig” vs. kjemisk solkrem
- 7. apr. 2021 Hudpleie som en strategi mot koronaslitasje
- 22. mars 2021 Når huden påvirker mental helse
- 16. feb. 2021 Hvorfor «clean beauty» ikke nødvendigvis betyr bedre produkter.
- 9. feb. 2021 En guide til å kombinere ingredienser
- 17. des. 2020 Om rosacea og mulighten til å bli kvitt det
- 3. des. 2020 Om perioral dermatitt og muligheten til å bli kvitt det
- 20. nov. 2020 Fakta alle kremelskere bør vite
- 18. okt. 2020 Om pigmentflekker og muligheten til å bli kvitt dem
- 4. okt. 2020 Hva er retinol? En stor guide til alt om superingrediensen.
- 1. okt. 2020 Teknologi inspirert av NASA mot rynker og kviser
- 6. sep. 2020 Nupper (keratosis pilaris) og hvordan du blir kvitt det
- 2. aug. 2020 Om cellulitter og muligheten til å bli kvitt dem
- 30. juni 2020 Krem til folket
- 7. mai 2020 Den store guiden til C-vitamin i hudpleie
- 3. mars 2020 Grønt & skjønt
- 11. mars 2019 Om UV-stråler
-
SOLKREM
- 19. mai 2021 “Naturlig” vs. kjemisk solkrem
- 11. mars 2019 Om UV-stråler